Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Fritzon (S), vill att Region Skåne bygger egna serverhallar till det nya skånska journalsystemet. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Socialdemokraterna vill att regionen bygger egna serverhallar

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för att skåningarnas känsliga patientuppgifter hamnar hos amerikanska myndigheter när Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) införs nästa höst, föreslår nu Socialdemokraterna att Region Skåne bygger sina egna serverhallar.

Regionens nuvarande avtal med USA-ägda Cerner innebär att patientdata kommer att förvaras på bolagets dataservrar i Stockholm.

– Vi bör överväga att Region Skåne bygger egna serverhallar. Skånska patienters uppgifter ska inte riskera att hamna i fel händer. Det får absolut inte hända och vi måste ha ett system som säkerställer det, säger Henrik Fritzon (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne, i ett pressmeddelande på fredagen.

Sedan upphandlingen 2017 har rättsläget förändrats och detta har gjort det skånska upplägget mer problematiskt, menar Socialdemokraterna.

Nya lagar

Cerner, som är en amerikansk bolagskoncern, berörs av amerikansk nationell lagstiftning, bland annat lagen Cloud Act som innebär att ett amerikanskt bolag kan behöva lämna ut personuppgifter till amerikanska myndigheter.

Tidigare ansåg EU att det så kallade Privacy Shield-avtalet mellan USA och EU gav ett tillräckligt skydd för personuppgifter. Men i somras underkände EU-domstolen avtalet och i och med det anses USA inte längre ha en tillräckligt hög skyddsnivå för överföring av personuppgifter.

S kräver utredning

Socialdemokraterna vill därför att regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att inleda en oberoende granskning av överföringen av skånska patientuppgifter till Cerner för att ta reda på om den bryter mot svensk eller europeisk rätt.

Om granskningen skulle visa att överföringen av patientuppgifter till Cerner bryter mot lagen, föreslår Socialdemokraterna att regionen utreder möjligheten att driva serverhallarna i egen regi.

SDV får inte försenas

Annette Linander (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, med särskilt ansvar för digitaliseringen i Region Skåne, avvisar Socialdemokraternas förslag om att regionen ska bygga egna datahallar. Hon skriver i ett mejl till SVT på fredagseftermiddagen:

”Om vi skulle bestämma oss för att istället bygga egna serverhallar och anställa egen personal, om vi skulle kunna attrahera den expertis som behövs, skulle SDV försenas åtskilligt och en del av funktionaliteten skulle gå förlorad vilket vi/skåningarna inte har varken tid eller råd med.”

Annette Linander (C) bedömer inte heller att risken är så stor för att skåningarnas patientuppgifter kommer hamna i orätta händer och hänvisar till Cerners intyg där bolaget lovar att följa svensk lag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet