Alla skottlossningar i Malmö får kriminella att hoppa av, här den på Sörbäcksgatan på Kroksbäck i Malmö den 12 maj 2017. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT

Socialsekreterare: ”Folk blir skjutna för så himla lite”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor söker hjälp för att lämna kriminella nätverk i Malmö, rapporterar P4 Malmöhus.

Malmö stads så kallade konsultationsgrupp, som hjälper personer att lämna kriminella nätverk, har haft ungefär dubbelt så många ärenden under årets första månader jämfört med motsvarande period tidigare år.

– De som kommer hit säger att de är rädda för att de tycker att folk blir skjutna för så himla lite och för att det är svårt att lita på någon. Alla människor blir ju rädda när det skjuts och de som är kriminella har ju all anledning att bli extra rädda, säger Anna, socialsekreterare vid konsultationsgruppen och som på grund av sitt arbete inte vill uppge sitt efternamn, till P4 Malmöhus.

Hjälp att byta kommun

Vid konsultationsgruppen arbetar även personal från polisen. Gruppen kan bland annat hjälpa personer att etablera sig i en annan kommun.

Verksamheten har funnits sedan 2012 och i genomsnitt 40 personer har tagits emot årligen. Hittills i år är konsultationsgruppen uppe i 30 ärenden. Personalstyrkan har därför blivit större under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.