Den mördade 18-åringen hittades i ett koloniområde med skottskador tidigt på morgonen den 23 april. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordmisstänkt placerades i hemmet – trots polisens varning

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen slog larm till socialtjänsten. Man varnade för att placera en tvångsomhändertagen 18-åring i den kriminella miljö han växt upp i. Socialtjänsten följde inte polisens råd. Nu är 18-åringen häktad misstänkt för mordet på en jämnårig yngling vid Ärtholmens koloniområde.

En anställd vid Malmös sociala insatsgrupp har anmält ärendet som lex Sarah.

– Det är jätteolyckligt att detta har hänt och att han kan ha varit inblandad i mordet, säger Thomas Aggebrandt, områdespolis i Nydala, Hermodsdal och Lindängen.

Enligt anmälan från en person som arbetar vid sociala insatsgruppen hade socialtjänsten och polisen ett möte i slutet av januari innan 18-åring skulle släppas på fri fot efter att han varit tvångsomhändertagen enligt LVU.

– Det fanns en oro för den här personen, säger Thomas Aggebrandt.

Risk för våldsbrott

Polisen hade skickat en skrivelse till socialförvaltningen som låg till grund för mötet. I skrivelsen utvecklade polisen sin oro i händelse av att 18-åringen placerades i sin hemmiljö. Enligt anmälan från en anställd vid sociala insatsgruppen varnade polisen för att 18-åringen ”riskerar att bli utsatt för ett grövre våldsbrott eller själv tvingas begå ett om han befinner sig i Malmö”. I de kriminella kretsar 18-åringen umgicks fanns vapen och det fanns pågående ”heta” konflikter.

Trots att polisen inte fick gehör för förslaget om att inte placera 18-åringen i sin hemmiljö, vill inte Thomas Aggebrandt rikta kritik mot socialtjänsten.

– Vi har ett bra samarbete och det fungerar allt bättre, säger Thomas Aggebrandt.

Sa nej till insats

Den sociala insatsgruppen föreslog enligt anmälaren olika insatser för att man ändå skulle ta polisens varning på allvar. Enligt anmälaren ska en enhetschef sagt nej ”då insatsen bedöms vara för omfattande”.

Anmälan ska nu utredas av socialförvaltningen. Sedan tas beslut om ärendet ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

SVT får efter flera samtal och sms till olika chefer vid socialförvaltningen tala med Hanna Sjöholm, enhetschef vid socialtjänstens ungdomsenhet.

– Det stämmer att en avvikelserapport är gjord. Det är en persons uppfattning från hens begränsade information, säger Hanna Sjöholm.

Vill inte svara på anklagelsen

Hon vill inte svara på om uppgifterna i anmälan stämmer.

– Det ska utredas av en opartisk handläggare, svarar hon.

Vad är din kommentar till att polisen fick rätt, att 18-åringen nu är häktad misstänkt för mord, efter att polisen varnat för att han skulle tvingas begå ett grövre våldsbrott?

– Jag kan inte kommentera individärendet på grund av sekretess, svarar Hanna Sjöholm, som inte heller vill svara på om hon själv tagit beslut om hemplacering av 18-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.