Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Sol och värme försenade tågen – Trafikverket summerar maj

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många tåg försenades i maj. Enligt Trafikverket var sol och värme framträdande orsaker. Värst drabbade i Skåne var Lund och Hässleholm, där vart femte tåg var sent.

Trafikverket säger idag fredag att förra månaden var tuff och att det var ovanligt många störningar i tågtrafiken i Skåne. De främsta orsakerna till detta uppger de var elfel, solkurvor och nedrivna kontaktledningar, samtidigt som solen och värmen, tillsammans med bristen på regn innebar en mycket stor brandrisk.

I maj var 85 procent av tågen i tid i hela landet. I Skåne, Blekinge och Småland var dock punktligheten högre. Här kom 89 procent av tågen i tid.

Tågproblem i Skåne

Riktigt så punktligt var det inte på alla håll i Skåne.

I Lund och Hässleholm kom enbart 80 procent av tågen i tid. I Helsingborg var den siffran 81 procent och i Malmö 83. Drygt var femte tåg var alltså försenat på dessa orter.

– Vi har sett över tillgången av reservdelar som är kritiska för strömförsörjningen. Vi har också omfördelat arbetsinsatserna för det pågående arbetet med upprustningen av kontaktledningar. Detta för att minska eventuella störningar som kopplar till det pågående upprustningsarbete, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde syd på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Med punktliga tåg syftar Trafikverket till tåg som når sin slutdestination högst fem minuter efter tidtabell.

Dagens uttalande fokuserades på det som kan härröras till anläggningen, de har inte lämnat några kommentarer som rör exempelvis fordonsfel eller spårspringningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågproblem i Skåne

Mer i ämnet