• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Höga elräkningar är ett vanligt skäl till installatoin av solceller, säger regionchef Rickard Palheden. Foto: Per Carlsson

Solcellsinstallatörens fem råd

Uppdaterad
Publicerad

– Det har inte undgått någon att intresset för att installera solceller på husen ökat. Det säger Rickard Palheden, regionchef för företaget Solkraft.

Framförallt är det ekonomiska skäl bakom, konstaterar han.

–  Folk retar sig på höga elräkningar. Att installera solceller är ett bra sätt att minska utgifterna på driftssidan.

Enligt Svensk solranknings mätning ökade solcellsproduktionen i landet med 65 procent under 2017. I Skåne var ökningen något högre, 67 procent. Simrishamn ligger högst av länets kommuner medan Landskrona ligger i botten. Vid förra årets utgång fanns det 2.051 solcellsanläggningar i Skåne.

– Utbudet har ökat vilket lett till ökad konkurrens och lägre pris, säger Rickard Palheden.

Årets heta sommar kommer säkert att påverka efterfrågan, tror han.

– Soltimmarna har ökat i år och det får folk att fundera lite extra.

Fem råd inför installation

Rickard Palheden har fem råd att ge till den som funderar över att installera solceller:

1. Begär ett kostnadsfritt hembesök från företaget som säljer. Man får inga hållbara prisförslag om inte säljaren är på plats.

2. Tänk inte för stort. Det är vanligt att människor vill maximera takytan. Men man ska lägga sig lite under den årsförbrukning man har, så att det blir balans mellan förbrukning och överskott.

3. Tänk kvalitet. Det finns billiga fabrikat, men solceller är en investering som ska hålla i 30 år.

4. Ta in fler offerter och jämför företagen.

5. Kolla så leverantören uppfyller viktiga krav som garanti på utfört arbete och elsäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.