Stjärnklustret NGC3572 fotograferat från ett observatorium i Chile. Klustret består av unga stjärnor. Foto: ESO / G. Beccari

Ny teori: Solen kan ha ”stulit” den nionde planeten

Uppdaterad
Publicerad

Lundaforskare i astronomi har kommit fram till att den så kallade Planet 9 troligen kommer från ett annat solsystem.

Teorin är att solen i vårt solsytem tog med sig den här planeten hit för 4,5 miljarder år sedan.

Astronomer vid Lunds universitet visar i en datorsimulerad studie att den så kallade Planet 9 med stor sannolikhet är en exoplanet. En exoplanet är en planet i ett annat solsystem än vårt eget. Det här är i så fall den första exoplaneten som upptäcks i vårt eget solsystem.

Teorin är att vår sol i sin ungdom för 4,5 miljarder år sedan ”stal” Planet 9 från sin ursprungsstjärna, alltså en annan sol.

– Det är nästan ironiskt att medan astronomer ofta hittar exoplaneter många hundra ljusår bort i andra solsystem, så har vi sannolikt en som gömmer sig på vår egen bakgård, säger Alexander Mustill, astronom vid Lunds universitet.

Så föds en stjärna

Stjärnor föds i kluster och passerar då ofta nära varandra. Det är i dessa möten som en stjärna kan ”stjäla” en eller flera planeter som ligger i omloppsbana runt en annan stjärna. Så har det förmodligen gått till när vår egen sol fångat Planet 9.

I en datorsimulerad modell har Alex Mustill tillsammans med astronomer i Lund och Bordeaux visat att Planet 9 förmodligen har fångats upp av vår egen sol när Planet 9 låg i omloppsbana runt en annan stjärna. När den stjärnan hamnade väldigt nära vår egen sol, så lade solen beslag på Planet 9.

– Planet 9 kan mycket väl ha ”knuffats” ut av andra planeter och när den hamnat i en alltför vid omloppsbana runt sin egen stjärna kan vår sol ha passat på att stjäla och tillfångata Planet 9 från ursprungsstjärnan. När solen senare har avlägsnat sig från stjärnklustret där den föddes, har Planet 9 fastnat i omloppsbana runt solen, säger Alexander Mustill.

Ingen har sett den

– Det finns ingen bild av Planet 9, inte ens en ljuspunkt. Ingen vet om den består av sten, is eller gas. Allt vi vet är att dess massa förmodligen är ungefär tio gånger så stor som jordens massa.

Ännu återstår mycket forskning innan det med säkerhet går att fastslå att Planet 9 är den första exoplaneten i vårt solsystem. Visar det sig stämma tror Alexander Mustill att studierna av rymden och förståelsen av solens och jordens skapelse kommer att ta stora steg framåt.

Artikeln publiceras i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters, MNRASL.

EXOPLANET

En exoplanet är en planet i ett annat solsystem än vårt eget. Existensen av exoplaneter har ofta talats om genom historien. Ibland har hypotesen varit undertryckt av religiösa skäl, ibland av vetenskapliga överväganden.

Så innebar exempelvis den under första hälften av 1900-talet så populära katastrofteorin för solsystemets uppkomst att planetsystem måste vara ytterst sällsynta. Trots det har ”världarnas mångfald” ofta varit något som astronomer tagit för nära nog självklart utan att dock kunna bevisa det verkliga förhållandet.

Svårigheterna att observera planeter kring de närmaste stjärnorna kommer sig främst av att dessa måste vara mycket ljussvaga jämfört med sina moderstjärnor. Ljussvagheten i sig utgör inget stort problem för moderna astronomiska instrument, men exoplaneternas ljus dränks i det spridda ljuset från den intilliggande stjärnan.

De exoplaneter man nu anser sig känna till har därför alla upptäckts med indirekta metoder, där man utnyttjat att en planet och en stjärna rör sig kring sin gemensamma tyngdpunkt, varför även stjärnan vaggar något under planetens omlopp.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.