Båthusen vid motorbåtsklubben i Kristianstad står under vatten. Foto: SVT Johan Dernelius

Soliga vädret räddning för Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Det soliga vädret har en lugnade effekt på de höga vattennivåerna i bland annat Helge å.

Klass 1-varningen ligger fortfarande kvar och mätaren ligger stabilt på 1,84 meter över havsnivån. Innan har vattennivån gått sakta uppåt men nu ligger den plant och den väntas kulminera i början av veckan. 

– Men Helge å känns stabil i nuläget, säger Anders Olofsson, jourhavande brandingenjör vid räddningstjänsten Kristianstad.

På grund av det kallare vädret har vattenflödet minskat under söndagen. Men än kan det finnas risk för stigande vattennivåer. Efter mycket nederbörd de senaste dagarna är jorden mättad  av vatten. Det fördröjer en sänkning av vattennivån. Dessutom fortsätter vatten att strömma till norrifrån.

– Vattennivån är mycket väderrelaterad och är en kombination av Östersjöns nivå och flödet av vattnet i Kristianstad, säger Anders Olofsson.

Mätaren i Helge Å ligger stabilt på 1,84 meter över havsnivån Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.