Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se regionrådet reagera på SVT:s enkät i klippet. Foto: Isak Laurell/SVT

Sonesson (M) om SVT:s undersökning: ”Vi har ett arbete att göra”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT frågade 30 personer på stan var det bara tre som kände igen toppnamnen i Region Skåne. Siffror som oroar regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

– Det handlar om att kunna ha ett ansvarsutkrävande, att man vet vilken politiker som faktiskt styr över regionens sjukvård och kollektivtrafik. Så vi har ett arbete att göra där tycker jag, säger han.

Enligt en Novus-undersökning beställd av Uppdrag Granskning och lokala nyheter vet enbart 47 procent av svenskarna att det är regionen som har huvudansvaret över hälso- och sjukvården.

– Rätt så konstigt tycker jag, att man inte har högre siffra. Samtidigt ligger det på den enskilde att informera sig om saker och ting och skolan har också sin del i det här.

Vill inte avskaffa regionerna

Under de senaste åren har frågan väckts från flera olika håll om att avskaffa regionerna och förflytta ansvaret för exempelvis sjukvården till staten. En tankegång som Carl Johan Sonesson, som suttit i regionfullmäktige sedan 1998, inte delar.

– Det ska ligga på den nivån som är närmast medborgarna.

Hur nära blir det om folk ändå inte vet vem som tar besluten?

– Hade du gått ut på stan och visat upp ett antal riksdagsledamöter så tror jag inte att de hade kommit högre, säger han.

Se Carl-Johan Sonesson reagera på när skåningarna inte känner igen honom och de andra toppolitikerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet