Christian Sonesson (M) är ordförande i kommunstyrelsen och har lagt fram ett förslag som säger att IS-återvändare inte är välkomna till Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson/TT

Staffanstorps kommunalråd: Inget försörjningsstöd till IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, har lagt fram ett förslag som ska förbjuda återvändande IS-terrorister att få stöd från kommunen. Förslaget är inte i enlighet med svensk lag enligt jurister, och oppositionen kallar förslaget populistiskt.

Förslaget som presenterades på måndagen är rättsligt omöjligt, enligt Villhelm Persson, docent i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Jag ser inte något som helst rättsligt stöd för att Staffanstorp kan göra det här, säger han.

I förslaget som Christian Sonesson lagt fram står det: ”Den som deltagit i, eller understött, terrorism ... är inte välkommen till Staffanstorps kommun. Sådana personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form”.

Det står även att dessa personer inte skulle ha rätt till försörjningsstöd, hjälp med bostad eller vuxenutbildning.

– Det här är frågor som inte faller inom kommunens kompetens att avgöra. Det strider mot kommunallagen och regeringsformen, som säger att alla människor ska behandlas lika, säger Villhelm Persson.

Enligt honom måste Sveriges lag göras om för att Christian Sonessons förslag skulle vara möjligt.

– De måste följa lagen och de ska se till att de som är i behov av hjälp ska få hjälp, säger Villhelm Persson.

Oppositionen: ”populism”

Pierre Sjöström (S) är 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen och han tycker att förslaget är ett populistiskt utspel.

– Han har gjort utspel gällande att förbjuda böneutrop trots att vi inte har några i Staffanstorp, att vi ska förbjuda halalkött trots att vi inte har det heller, och vad jag vet är det inte aktuellt att vi skulle ta emot IS-terrorister, säger Pierre Sjöström.

Likt Villhelm Persson påpekar även han att det är ett rättsligt omöjligt förslag.

– Sådana här frågor är för statlig nivå, det blir därför väldigt märkligt med den här typ av förslag, säger Pierre Sjöström.

Själv tycker han att det bör upprättas en internationell tribunal där IS-terroristerna ska dömas.

– Jag sympatiserar med tanken att det inte är angeläget för kommunen att ta hand om krigare som begått brott, säger han.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget på onsdag kväll.

SVT Nyheter Skåne söker Christian Sonesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.