• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

95-åriga Sonja Dahlqvist får inte veta vilka av hennes vänner som avlidit på äldreboendet i Kristianstad. Foto: SVT

Sju har dött på äldreboendet – Sonja får inte veta vilka vänner som har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Sonja Dahlqvist, 95 år, har överlevt två veckor med coronaviruset i kroppen. Sju av hennes vänner på äldreboendet där hon bor i Kristianstad har avlidit. Men hon får inte veta vilka de är.

– Det är mycket ledsamt ska jag säga, för vi var ju vänner med varandra, säger Sonja Dahlqvist.

– Att inte få veta någonting, det är förfärligt att det ska vara på detta sättet, säger hon.

Coronavirus i Skåne

Första gången SVT Nyheter Skåne talade med Sonja Dahlqvist var för knappt två veckor sen. Då hade hon testats positiv för corona. Tre av hennes tio grannar och vänner på äldreboendet hade då avlidit. Nu har sju av de äldre på Östergård avlidit.

”Lagstadgat vad personalen får säga”

Kristianstads omsorgschef Camilla Gärdebring säger att hon förstår Sonja Dahlqvists oro, men hänvisar till patientsekretessen.

– När man bor på ett boende får man inte reda på allt om sina grannar. Det är lagstadgat vad personalen får säga och inte, säger Camilla Gärdebring.

Gäller patientsekretessen även när personen i fråga dött?

 – Ja, informationen kring den enskilde gäller även efter att den avlidit.

Hör en intervju med 95-åriga Sonja Dahlqvist i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet