SOS Alarm skickade under onsdagen ut ett felaktigt sms om att faran var över vid branden i Hässleholms kommun. Foto: Johan Nilsson/TT / Skärmdump

SOS Alarm skickade ut felaktigt sms om att brandfara var över

Publicerad

SOS Alarm skickade under morgonen ut ett sms till boende kring branden i Hästveda med meddelandet att ”faran nu är över”. Men meddelandet var felaktigt och har fått räddningstjänsten att reagera kraftigt.
– Faran är inte över så det är helt katastrofalt att det kommer ut sådana sms, säger räddningschef Andreas Nählstedt.

”Räddningsledaren vid branden i Hässleholm, Skåne län meddelar att faran nu är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts” – så löd sms:et från SOS Alarm som skickades ut till invånare i området kring storbranden i Hästveda under onsdagen.

Men uppgifterna är helt felaktiga och räddningsledaren har enligt räddningstjänsten aldrig kommit med ett sådant meddelande.

– Det stämmer inte. SOS har gjort något utskick som vi inte vet vad de har pysslat med. De ska skicka ut en dementi, säger Andreas Nählstedt, räddningschef i Hässleholm.

”Helt katastrofalt”

Enligt Andreas Nählstedt har folk ringt till räddningstjänsten som då själva fått dementera uppgifterna.

– Faran är inte över så det är helt katastrofalt att det kommer ut sådana sms. Det får SOS reda upp.

Enligt räddningstjänsten råder fortfarande samma restriktioner som tidigare.

– Branden pågår och de som är evakuerade sedan tidigare är fortsatt evakuerade. Men intensiteten har gått ner sedan i går.

SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn”

SOS Alarm beklagar felet som inträffat och har nu skickat ut ett sms med en uppdatering om vad det är som egentligen gäller.

– Det skedde ett missförstånd där vi uppfattade att faran var över, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Räddningschefen säger att någon sådan här information inte ska ha gått ut alls, hur kan det ha blivit fel?

– Det beror på den mänskliga faktorn och det blev ett missförstånd och vi kan bara beklaga det. Det är oerhört beklagligt om det går ut fel information till allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer