Förekomsten av narkotika i Lunds avloppsvatten har minskat jämfört med förra året. Minskningen omfattar alla de vanligaste preparaten. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Avloppstester: Knarkandet halverades i Lund under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Vårens prover på Lunds avloppsvatten visar på en halvering av cannabis och amfetamin under pandemin.

Proverna som togs i april i år visar på en minskning av förekomsten av narkotika i Lunds avloppsvatten jämfört med förra året. Det berättar Lunds kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. Minskningen gäller samtliga av de vanligast förekommande preparaten.

– Det har bland annat skett en halvering av förekomsten av cannabis. Detta ser vi så klart som en bra utveckling, men vi får ha en reservation kring resultatet eftersom testerna genomfördes under en pågående pandemi, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, i pressmeddelandet.

Nedstängt studentliv

Lunds kommun genomför regelbundet prover i avloppsvattnet. Syftet är att analysera vilka narkotikapreparat som kan spåras och på det sättet förebygga användningen av narkotika.

– Resultaten av proverna beror delvis på att studentlivet på universitetet var nedstängt och många befann sig kanske inte ens i Lund. Dessutom hade även gymnasieskolorna distansundervisning och 60 procent av de ungdomarna kommer från andra kommuner, säger Lisa Gunnefur, samhällsstrateg på kommunkontoret, till SVT Nyheter Skåne.

Narkotikahalter i Lunds kommuns avloppsvatten enligt mätningar april 2021 (jämfört med samma period 2020)

Cannabis:

3 april

31,9 dos per tusen invånare (-54 procent)

14 april

49,4 dos per tusen invånare (-40 procent)

Kokain:

3 april

2,3 dos per tusen invånare (-20 procent)

14 april

2021 1,2 dos per tusen invånare (-12 procent)

Amfetamin:

3 april

10,5 dos per tusen invånare (-49 procent)

14 april

11,9 dos per tusen invånare (-32 procent)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.