Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sparkraven i Ystad drabbar barnen i skola och förskola, enligt facket. Foto: TT/Patrik Cegrini

Skånska kommuner går med underskott – Ystad toppar listan

Publicerad

Flera skånska kommuner går med underskott i räkenskaperna. Värst är det i Ystad med ett minus på 30 miljoner kronor och nu dras svångremmen åt. Men Lärarförbundet slår larm: sparkraven drabbar eleverna.

Så få vikarier som möjligt och var försiktig med inköpen. Det är det beskedet som verksamheterna i Ystad kommun fått. Barn- och utbildningnämnden ska spara två procent och ledordet från kommunledningen är: återhållsamhet.

2017 gick kommunen med en överskott på 38,4 miljoner kronor. 2018 sjönk resultatet till ett litet minus: 1,3 miljoner. I år är prognosen ett stort minus – 30 miljoner kronor.

Men Lärarfackets ordförande Rebecca Holm, som också arbetar som förskollärare, slår nu larm om konsekvenserna av sparkraven.

– Kvaliteten i utbildningen sjunker. Det blir större grupper och klasser, elever med särskilda behov kan tillfälligt förlora stödet när elevassistenten måste vikariera som lärare. Det är helt ohållbart i längden, säger hon.

– När man inte hinner krama barn med behov av stöd och tröst, då känns det i hjärtat.

En socialdemokratisk budget

Hur kunde det bli så här?

Efter fjolårets val styrs Ystad av en minoritet som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men det var det förra styret, lett av Socialdemokraterna, som i höstas spikade budgeten för i år. Då räknade man med ett överskott på runt 14 miljoner.

Cecilia Svärd (S) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hur kunde ni  missa att se det här underskottet komma?

– Det har till exempel flyttat in fler än väntat till Ystad, äldre med vårdbehov och barn och unga som ska gå i skolan. Men framför allt försvann det statliga stödet till kommunerna på ett bräde.

Visste ni inte att det skulle ske?

– Vi kunde inte förutse överenskommelsen i december om statsbudgeten mellan Kristdemokraterna och Moderaterna. Det var då det hände, säger Cecilia Svärdh.

Kan bli skattehöjning

Gunilla Andersson (M) är vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon tror inte att det stora underskottet kan vändas snabbt. Men det är målet på sikt.

Hur ska ni göra?

– Vi håller på att se över alla verksamheter och budskapet är återhållsamhet med exempelvis vikarier och inköp. Men vi kan inte utesluta att det också blir en skattehöjning så småningom, säger Gunilla Andersson.

Skånska kommuner med underskott

Visa

Åtta kommuner i Skåne har just nu ett underskott. Ystad toppar listan.

Ystad: -30 miljoner kronor.

Lund: -11,9 miljoner

Landskrona: -8 miljoner

Osby: -7,4 miljoner

Simrishamn: -7,4 miljoner

Örkelljunga: -7 miljoner

Hörby: -3,8 miljoner

Bjuv: -2,9 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer