Under måndagen har en boggi bestående av flera hjul skickats till Oslo. Foto: Privat/SVT

Spårvagnsproblem i Lund – nu skickas hjulen till Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Spårvagnarna i Lund har stått stilla sedan första februari på grund av skador på hjulen. Nu ska underredena, så kallade boggis, till spårvagnarna skickas på prövning till en verkstad i Oslo.

– Vi har hittat en svarv i Oslo. Går testet bra så är tanken att vi skickar en efter en, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

I dagsläget är det bara en av sju spårvagnar som går att köra i Lund. Anledningen är bland annat skador på hjulen som orsakats av kraftiga inbromsningar samt tekniska fel.

– Vi har två spårvagnar som behöver svarvas, sen har vi en som av tekniska skäl inte går att köra. De tre sista har vi inte tagit över av vår leverantör än, säger Saman Tondnevis.

Hjulen skickas till Oslo

Hjulen behöver svarvas, något som Lund inte kan göra på plats. Nu har Skånetrafiken hittat en lösning på problemet, det är Spårvägen i Oslo som har en svarv.

Under måndagen har en boggi som består av flera hjul skickats till Oslo. Det kan ta ett par veckor att få hjulen svarvade på den boggi som skickats, enligt Saman Tondnevis.

–  Vi hoppas att vi får tillbaka dem inom två veckor, då kommer vi ha en spårvagn som rullar och vi kan även skicka iväg fler boggier, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer