Foto: TT

Spelberoende leder till ökad självmordsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nätkasinon kom till marknaden har spelmissbruk ökat, mycket tack vare tillgängligheten och det snabba flödet av pengar. Forskning visar nu att ökningen leder till att fler begår självmord av sitt spelberoende.

I flera år kämpade Tommy Strömstedt mot sitt spelberoende, men när det var som allra värst såg han bara en lösning.

– Till sist orkade jag inte och hur hemskt det än låter så fanns det bara en lösning kvar och det var att ta livet av mig, säger Tommy Strömstedt, tillfrisknad spelberoende.

Tommy lyckades ta sig ur sitt spelberoende och har i dag varit spelfri i femton år. Han är ute och föreläser om sitt spelmissbruk och hjälper andra att komma ur missbruket.

– Jag kom i kontakt med ett tolvstegsprogram fast med inriktning på spelberoende. Där märkte jag att jag inte var ensam. Att sluta spela är ingen konst, det svåra är att inte börja igen, berättar Tommy Strömstedt.

Efter många år lyckades Tommy ta sig ur sitt spelberoende. Foto: Herman Svensson/SVT

– Det har inte funnits så många studier tidigare där man tittar på en grupp som har ett spelberoende, och kopplar det till deras dödlighet. Men det vi har sett genom vår studie är att som spelberoende är självmordsdödligheten 15 gånger större än befolkningen i stort, säger Anders Håkansson, professor i spelberoende.

Studien visar också att om man jämför mellan alkoholberoende och narkotikaberoende är självmordsdödligheten ungefär lika stor.

– Det finns tidigare belagt att personer som söker för beroende har självmordstankar. Det vår studie visar är att det finns en ökad dödlighet i självmord hos just spelberoende. Det är viktigt att belysa detta, risken är lika hög om man har ett narkotika- eller alkoholberoende, berättar Anders Håkansson.

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.