Foto: SVT

Spelens hus lockar hundratals

Uppdaterad
Publicerad

Det nyöppnade Spelens Hus i Malmö ska bli en möteplats där ett mål är att motverka mobbning.

Huset vid Värnhemstorget i Malmö ska bli ett högkvarter för spel säger de ansvariga. Enligt reglerna får man inte använda fula ord och ett av dom viktigaste målen med denna mötesplats är att motverka hat och mobbning.

– Mah Jong!

En skäggig ung kille med klassisk keps stämmer upp sitt vinstrop efter att ha fått den eftertraktade spelbrickan. Spelet har varit förbjudet i Kina på grund av inslaget av pengar. Nu har reglerna ändrats så att det mer är tävling än gambling.

Moa Henriet började spela i Gymnasiet och har pluggat kinesiska.

– Jag tycker det är oerhört spännande att vänta på den avgörande brickan.

Men Malmö Mahjongsällskap är bara en av tio spelföreningar som huserar i det som ska bli stadens spelcentrum.

– Ja, vi strävar efter att bli ett spelens högkvarter, säger Samir Arabi-Eter som är anställd som konsulent på statliga pengar.

Svordomar förbjudet

I övrigt är Spelens Hus finansierat på kommunala pengar. Dom öppnade efter årsskiftet men redan påstås cirka 200 spelsugna regelbundet besöka lokalerna. Där det faktiskt är så att även om du exempelvis förlorat i spel inte får svära.

– Nej, vi vill inte ha fula ord som kan leda till att folk tar illa vid sig, som könsdiskriminerande uttryck, säger Samir Arabi-Eter.

Lokalerna domineras av skäggiga killar men trettio procent är ändå tjejer. Mycket här, kanske 40% enligt ledarna här, handlar om kamp via datorer  men större delen faktiskt om rollspel och kortspel.

Janni Andersen på Malmö kortspelsförening spelar Magik med Samir Arabi-Eter. Hon kommer ofta hit eftersom hon bor nära och så pluggar hon gärna i lokalerna när hon inte spelar kort.

– Jag tycker det är bättre med kort eftersom man får bättre kontakt än via en dataskärm. Och jag tror också att det är svårare att ha fördomar om folk när man interagerar med dem.

Människomöten motverkar mobbning

En av de bärande idéerna för denna träffpunkt i spel är att den fysiska närvaron ska leda till mindre hat och mobbing.

– Undersökningar har visat att detta tydligt minskar när man har fysiska träffar istället för bara ett umgänge online. Man förstår att människor tar åt sig av orden när man sitter med dem, säger Samir Arabi-Eter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.