Här vid Gustav Adolfs torg i Malmö ska DevHub hålla till. Foto: Gösta Backlund

Spelföretagare får eget hus i Malmö

Publicerad

Till hösten öppnar spelutvecklarhuset DevHub i centrala Malmö. Ett hus i tre våningar där företag inom spelbranschen ska kunna dra nytta av varandra och växa. Malmö stad beslutade i veckan att gå in som hyresgarant i tre år.

DevHub blir ett kluster för företag inom dataspelsbranschen. Bakom huben finns ett starkt spelcommunity i Malmö och en ideell spelarorganisation som heter Game Habitat.

– Vi har några pusselbitar kvar innan vi är på plats men kommunens garanti har varit viktig, säger Peter Lübeck, vd på Game Habitat.

Malmö stad har varit hyresbetalningsgarant tidigare, då åt Media Evolution City.

– Vi har en gemensam idé att Malmö ska vara i toppen och i framkant vad gäller spelbranschen. Detta är en region med mycket kompetens på området. Vi har också en ung befolkning och behov att lyfta fram arbetstillfällen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh(S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Stor tillväxtmotor

De senaste tjugo åren har flera små och stora spelföretag etablerat sig i Malmö och avknoppningar från Stockholmsföretag väljer att etablera sig här.

– Aktörer som företaget Massive och en av världens bästa utbildningar i branschen, Game Assembly och spelmässan Nordic Game, har satt Malmö på kartan. Men fortfarande är det bara under 1000 personer i regionen som jobbar med spel, så det finns en stor tillväxtpotential och det är därför vi tror på och vill satsa på den här huben, säger Peter Lübeck.

Första spelhuset i Sverige

Enligt honom blir spelutvecklingshuset det första i sitt slag i Sverige.

– Nu gäller det att få full beläggning. Intresset hittills har varit stort, säger Peter Lübeck.

Huset som ligger vid Gustav Adolfs torg ska rymma 120 heltidsarbetsplatser i form av kontorshotell med en bottenvåning som gemensam yta för konferens och matsal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer