Kulturföreningen Spiritus Mundis grundare Henrik Melius. Foto: SVT

Spiritus Mundi får nobben av förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Striden om återbetalning av bidragsmedel för projektet ”Våra Liv” drar ut på tiden. Kulturföreningen Spiritus Mundi förlorade första ronden i förvaltningsrätten.

Malmöprojektet ”Våra Liv” skulle avradikalisera ett stort antal ungdomar men lades ned efter SVT Nyheters granskning. Bidragsgivarna drog sig ur och nu pågår efterspelet om återbetalning av pengar för det nedlagda projektet.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, krävde i somras tillbaka pengar från Malmöföreningen Spiritus Mundi. Föreningen fick totalt 697.000 kronor från MUCF och myndigheten beslöt om återbetalning av medel som blev över när projektet avslutades.

Fortfarande är det oklart exakt hur mycket pengar det rör sig om, eftersom MUCF inte är klar med sin granskning.

Vill inte betala tillbaka

Spiritus Mundi vill inte betala tillbaka utan överklagade till förvaltningsrätten som nu avvisar föreningens överklagande. Förvaltningsrätten i Stockholm konstaterar att återbetalning av statsbidrag kan prövas i allmän domstol och därför finns ingen anledning för förvaltningsrätten att avgöra frågan.

Dessutom krävde MUCF återbetalning av EU-medel motsvarande 235.000 kronor, pengar som myndigheten menar betalades ut av misstag till Spiritus Mundi.

När det gäller EU-medlen ifrågasätter föreningen om det var rätt av MUCF att återkalla utbetalningen genom ett e-postmeddelande.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte är domstolens sak att avgöra och därför avvisas Spiritus Mundis krav även i den delen. 

Framgång i annat ärende

Däremot hade Spiritus Mundi framgång i ett annat bidragsärende i förvaltningsrätten.

Kulturföreningen hade sökt EU-pengar för ett angränsande projekt, men fick nej från MUCF med motiveringen att myndigheten misstänker dubbelfinansiering i projektet ”Våra Liv”.

Förvaltningsrätten menar att MUCF inte hade fog för att avslå bidragsansökan på den grunden. Därför skickas ärendet tillbaka till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Eftersom vi har fått det återförvisat ska vi titta på det igen, säger Johnny Lindqvist, kommunikationschef MUCF.

SVT Nyheter Skåne har sökt Spiritus Mundis vd Henrik Melius för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.