Ylva Ehrlin är analytiker på Nationella bombskyddet. Foto: SVT

Dubbelt så många sprängningar i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sprängningar i region Syd har fördubblats under det senaste året, rapporterar SVT:s Veckans brott. Under perioden januari till oktober 2018 sprängdes det 34 gånger, medan siffrorna för 2019 visar att antalet fördubblats.

Mellan januari och oktober år 2019 har det sprängts 71 gånger i region Syd. Enligt Ylva Ehrlin, analytiker på Nationella bombskyddet, är det siffror som sticker ut.

– Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar har jag inte hittat någon motsvarighet av i något industrialiserat land, säger hon.

I december 2018 skadades en 18-årig man allvarligt när han misstänks ha försökt detonera en sprängladdning i ett trapphus i Malmö.

– Det som är farligt är att användaren av sprängmedlet förmodligen inte besitter kunskap i hur farligt det här är, hur känsliga ämnen det är, säger Ylva Ehrlin.

Hör Ylva berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.