En förifylld spruta ska delas ut till skånska narkomaner i väntan på att nässprayen blir godkänd. Foto: SVT

Skånska narkomaner får spruta som häver överdos

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet eller tidigt 2018 tror Region Skåne att man är igång med att dela ut motgiftet naloxon till personer som missbrukar opiater och som riskerar att ta en överdos.

Man räknar med att det är 2.000 personer som kan vara aktuella för att kunna få en förifylld spruta.

I väntan på att preparatet ska godkännas som nässpray beslutade i veckan en arbetsgrupp i Region Skåne, att upphandla det som har godkänts – en förifylld spruta. Och omkring 2.000 personer i Skåne kan vara aktuella att få den.

– Ja, vi bestämde i måndags att dra igång en upphandling direkt, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

– Det finns ett preparat som är godkänt i Sverige som dock inte har funnits tillgängligt hos leverantören men nu verkar det lösa sig, säger Marianne Alanko Blomé, som är specialistläkare och medicinskt ansvarig för sprutbytet i Malmö och även med i den grupp som fattat beslut om att nu upphandla den förifyllda sprutan.

LÄS MER: Narkomaner som riskerar överdos ska få motgift

– Vi hade ju gärna använt oss av nässprayformen som man använder i Danmark men tyvärr så har vi inte fått godkänt för att kunna använda det i Sverige, säger hon.

Väntar på sprayen

Men på längre sikt är det ändå det man vill ha eftersom en spray är lättare och säkrare att använda.

Mikael Johansson som är ordförande i Skånes brukarförening blir glad när SVT berättar.

– Det är utmärkt det är vad vi har sagt att man skulle gjort från början så att man kom igång och så kan man gå över till sprayen när den blir tillgänglig, säger han.

TV: Se hela inslaget

Naloxon har funnits i svensk sjukvård i flera decennier. I våra grannländer har även missbrukarna själva haft tillgång till motgiftet och önskan har varit stark bland svenska brukare att få tillgång till naloxon. Sverige tillhör de länder i Europa där flest personer dör på grund av narkotika.

LÄS MER: Narkotikadödligheten i Sverige nästan värst i hela EU

– Jag både hoppas och tror att det kommer att få en rätt stor betydelse, för jag har själv varit med på ett tiotal överdoser och det är ingen trevlig syn, att se en kamrat eller en människa ligga och dö framför dig, du ser hur andningen saktar ner och livet rinner ur dem och hade man då haft naloxon så är det tio sparade liv, säger Mikael Johansson.

Danska erfarenheter

Just nu sätter arbetsgruppen  ihop ett utbildningsmaterial som till stor del bygger på danska erfarenheter. Både berörd personal men framförallt brukarna själva ska få utbildning i första hjälpen och hur man hanterar naloxon .

– Vi har förberett det här väldigt länge även om handlingsplanen inte är spikad, säger Pernilla Isendahl som är projektledare och kurator på sprutbytet i Malmö.

– Här har vi tänkt att vi gärna vill få ut det på bred front så snabbt som möjligt och då genom alla instanser som kommer i kontakt med personer som riskerar en överdos, säger Marianne Alanko Blomé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.