Electra Ververidis, ordförande för SSU Skåne. Foto: TT Arkivbild / SVT

SSU Skåne slår tillbaka kritiken mot ”krossa sionismen”-ramsa

Uppdaterad
Publicerad

– Man kan inte sätta likhetstecken mellan antisionism och antisemitism. Vi i SSU står självklart upp för alla människors lika värde.

Det säger SSU Skånes ordförande Electra Ververidis som påpekar att den kritiserade ramsan måste ses från ett helhetsperspektiv och att den uppfattats på ett sätt som den inte var menad.

I förstamajtåget skanderade SSU i Malmö ”Krossa sionismen” och sjöng en ramsa med orden och ”leve Palestina”. Många var kritiska och SSU centralt gick ut och uttryckte sin förståelse för kritiken. Ordförande Philip Botström sa att ramsan ska inte användas av SSU:are i framtiden, eftersom den kan missförstås. En annan som upprördes var Svante Weyler, ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism.

– Idén att man vill utplåna staten Israel är en antisemitisk tanke, sade han om ramsan.

”Mot ockupationen”

Electra Ververidis är ordförande för SSU i Skåne och menar att den som tar illa vid sig har missförstått det som sägs.

– Den här ramsan har sjungits mycket länge inom arbetarrörelsen, säger hon.

– Den handlar om ett politiskt ställningstagande mot ockupationen av Palestina och inte om att vara emot Israel eller det judiska folket. Antisemitism och antisionism är inte samma sak.

Electra Ververidis säger att det här är en ramsa som sjungs av SSU-distrikt i hela landet.

– Det finns inget kontroversiellt att vara emot ockupationspolitiken. I SSU och i partiet tror vi på en tvåstatslösning med lika rättigheter för alla parter. Det finns inget antisemitiskt i det.

”Blandar ihop äpplen och päron”

Om SSU i Skåne ska fortsätta att sjunga ramsan eller inte kan hon inte svara på.

– Vi har inte hunnit titta på det än, säger hon.

– Det finns alltid några som missförstår det man säger och det kan man inte recensera, precis som man inte kan recensera någon annans känslor. Men rent allmänt kan jag säga att det är viktigt att stå upp för sin politik och kraftfullt förklara vad man menar.

Philip Botström  skriver på Twitter när det gäller SSU Skåne att det inte ”finns utrymme för fler missförstånd eller omdömeslösa ageranden” och att distriktet nu måste ”återupprätta sitt förtroende”.

– Det är mycket olyckligt Philip Botström nu blandar äpplen och päron. Ramsan har sjungits i åratal och handlar om kritik mot Israels ockupationspolitik och inget annat. Det är Botström också väldigt medveten om.

Sluta sjunga ingen lösning

Att sluta sjunga ramsan tycker hon egentligen inte är en lösning.

– Vi ska möta kritiken och förklara vad vi menar, det är viktigt, säger hon.

Men efter turbulensen inom SSU-Skåne och just anklagelser om antisemitism, borde ni verkligen sjunga det här?

– SSU har aldrig varit och är inte antisemitiskt. Men vi viker inte en millimeter när det kommer till att kritisera förtrycket av en folkgrupp. Och om den här ramsan är problematisk då måste vi också börja diskutera andra sånger som arbetarrörelsen sjunger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.