Städer går samman i kampen för höghastighetståg

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör Malmö, Hässleholm och Lund gemensak sak med Jönköping och Köpenhamn kring dragningen av den nya banan för höghastighetståg.

I samband med infrastrukturminister Anna Johanssons (S) besök offentliggörs en ny samveraksgrupp mellan städerna.

Dragkampen om den enorma infrastruktursatsningen pågår för fullt. En rad sydsvenska kommuner har engagerat sig för att den nya järnvägen ska gå deras väg.

I samarbetsorganisationen Europakorridoren kämpar man för en västlig dragning genom Småland som landar i Helsingborg. Stambanan.com där bland annat Region Skåne ingår vill ha en östligare dragning som i Skåne ska passera Hässleholm, Lund och Malmö.

Trafikverket utreder just nu alternativen. En särskilt utredare, HG Wessberg, har besökt städer i bland annat Skåne och Småland för att diskutera finansieringen.

Genom den nya konstellationen av städer träder en ny tung aktör in på arenan. I utgångsläget ger städerna dock inga ekonomiska löften.

– Vi kommer att ta fram ett underlag för att visa den samhällsekonomiska nyttan av att dra stambanan den här vägen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Sydnytt.

– Vi tycker att det är viktigt att vi får med Köpenhamn i det här samarbetet. Det handlar inte bara om en ny, snabbare väg till Stockholm utan också om ett sätt att knyta ihop Sverige med Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet