Stadsfestivalen i Kristianstad tillbaka efter åtta års väntan

Publicerad

Efter åtta års uppehåll har Kristianstad fått en ny stadsfestival. Den genomförs nu utan mat- och öltält.

Föregångaren till stadsfesten, Kristianstadsdagarna, arrangerades för sista gången år 2011. Centrum skulle byggas om och det fanns inte längre ekonomi att hålla festivalen i gång.

I år är stadsfesten tillbaka i ny form, med tivoli, artistuppträdanden och aktiviteter för både barn och vuxna. En extern aktör har tagits in för att driva festivalen.

– Det har blivit en riktigt succé, i går hade vi uppemot 25 000 besökare och det var fullsatt på restaurangerna, säger Charlotte Svärd, verksamhetsledare vid Handelsstaden, en organisation för näringsidkarna i stadskärnan.

Ska gynna lokala krögare

Stadsfesten arrangeras utan mat- och öltält efter ett beslut tidigt i planeringen. Idén är istället att de lokala krögarna ska gynnas genom utökade uteserveringar. Få av de besökare SVT Nyheter Skåne som har pratat med saknar öltälten.

– Jag tycker att det är ganska skönt att slippa, speciellt för mig som är här med barn, säger Alexandra Fridell, festivalbesökare.

Enligt polisen har de första festivaldagarna varit lugna, utan fylleri eller misshandel.

– Jag känner inte till några incidenter kopplade till stadsfesten, säger Mikael Persson, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Hör fler av festivalbesökarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer