Staffanstorp DNA-märker värdeföremål

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många villainbrott i Staffanstorp. Nu uppmanar kommunen och polisen invånarna att stöldmärka sina saker, och gensvaret är stort.

En av de intresserade är Kaisa Larsson, som redan gjort mycket för att öka säkerheten i sitt hus.

– Jag har skaffat larm. Gjort listor till mitt försäkringsbolag och nu har jag skaffat märkutrustning. Jag kan inte göra så mycket mera än att skaffa taggtråd runt huset, säger Kaisa Larsson lite på skämt.

DNA märkningsprojektet i Staffanstorps kommun är först ut i större skala i Sverige. För några hundralappar kan man köpa märkutrustning och hittills har nästan 500 staffanstorpsbor bestämt sig för att märka sina saker.

Polisbilar utrustade med UV-lampa

Projektet har gått över förväntan och efter de första informationsträffarna.  Kaisa Larsson visar oss runt och demonstrerar hur det går till när man märker. Tuben är stor som ett läppstift och i den finns den osynliga DNA-vätskan. I tuben finns även en liten pensel som man använder för att göra markeringarna.

– Under en period förra året hade vi väldigt mycket inbrott. Vi kände att vi var tvugna att göra något. Det kunde inte fortsätta så, säger analysstrategen Patrik Runesson på Staffanstorps kommun.

Göran Landvall är nationellt sakkunig i bostadsinbrott på Polisen. Han berättar att alla polisbilar är nu utrustade med UV-lampa för att snabbt kunna identifiera märkt utrustning. Färgen är nästan omöjlig att ta bort utan att allvarligt skada föremålet som är målat.

Problemet flyttas inte

Märk DNA har funnits i några år. Främst har det varit kopparkablar längs banvallar  och koppartak på kyrkor som märkts och polisen har ofta saknat utrustning för att läsa koderna.

– Det nya är är att vi har en trovärdighet i det vi säger. Nu kan man faktiskt spåra föremålen eftersom polisen köpt in spårningsutrustning. Tidigare har det inte varit möjligt att spåra godset.

När säkerheten trappas upp riskerar problemen med inbrott och skadegöresle att flytta till nya områden. Men detta håller inte kommissarien Göran Landvall med om.

– Efter 15 års erfarenhet i England har det visat sig att man inte flyttar problemet. Det finns ingenting som indikerar detta och då inbegripit vanlig vardagsbrottslighet i bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.