Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har många privatpersoner som hör av sig och är villiga att öppna för flyktingar från Ukraina i sina hem, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M). Foto: Petra Hultman

Staffanstorp välkomnar flyktingar från Ukraina

Publicerad

Staffanstorps kommun är en av de kommuner som har tagit emot minst antal flyktingar under de senaste åren. Men nu öppnar man för att ta emot människor på flykt från krigets Ukraina.

– Staffanstorps inställning är att vi så klart ska hjälpa de som flyr undan det ryska kriget och de ryska bomberna, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M).

Staffanstorps kommun uppmärksammades i svallvågorna efter flyktingkrisen 2015 när kommunen placerade flyktingar i husvagnar. Då hänvisade kommunalrådet till bostadbrist. Nu är läget ett annat.

Oklart hur många man kan ta emot

Förutom boende i privata hem, hänvisar Christian Sonesson till tillfälliga lokaler som kan fungera som transitboenden. Men hur många Staffanstorp kan ta emot, vill kommunalrådet inte säga.

Christian Sonesson anser att det är skillnad på dem som kom under flyktingvågen 2015 och dagens flyktingar från krigets Ukraina.

– Det är kvinnor, barn och äldre som flyr medan männen stannar kvar.

Hör Christian Sonesson (M) resonera om skillnaden mellan olika grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.