Hör hemlösa Sandra berätta om hur de låsta toaletterna påverkat henne. Foto: SVT

Stängda toaletter problem för hemlösa i Hässleholm under pandemin

Publicerad

De senaste månaderna har de offentliga toaletterna i Hässleholm varit stängda – något som ställt till det för stadens hemlösa.

– Jag tycker det är omänskligt, säger hemlösa Sandra.

På tågstationen finns det visserligen två toaletter – men sedan man blev tvungen att betala med kort istället för mynt där kan Sandra inte använda den.

– Jag har varken kort eller något konto. De flesta av oss har inget kort. Och har någon kort så är där oftast inte pengar ändå.

Brist på skyddshandskar

Brist på engångsmaterial, som skyddshandskar, i Hässleholms kommun under pandemin har gjort att man inte kunnat städa de offentliga toaletterna. Därför har man hållit dem stängda, uppger Ann-Louise Luttrén, avdelningschef på kommunens tekniska förvaltning.

Just nu råder ingen brist och toaletten i Vittsjö är därför öppen igen. Toaletterna på Nytorget och i Hembygdsparken inne i Hässleholm är stängda då de är i behov av reparation.

Skadegörelse på Kulturhuset

Toaletten på Kulturhuset har stängts efter skadegörelse. Mindre verksamhet i huset under pandemin gör det svårare att hålla uppsikt, uppger husets förvaltare.

– Vissa svinar på Kulturhuset. Jag förstår på sätt och vis att de stänger – men det drabbar ju alla, säger Sandra om skadegörelsen.

– Var ska de hemlösa bli av? Jag tror inte kommunen reflekterat över det, säger Ingela Hansson, ordförande i föreningen Hemlösa i Hässleholm.

Har ni tagit någon hänsyn till hur de hemlösa påverkas när ni stängt toaletterna?

– Vårt uppdrag är att se till att hålla toaletterna städade, så jag vet inte vad jag ska svara på den frågan, säger Ann-Louise Luttrén på Hässleholms kommun.

”Öppna igen snart”

SVT Nyheter Skåne har sökt kommunalrådet Lars Johnsson (M) för en kommentar. Han hänvisar till Robin Gustavsson (KD), ordförande i socialnämnden. Gustavsson tycker att det är beklagligt att alla toaletterna inne i Hässleholm är stängda.

– På stationen i dag träffade jag en kille som inte hade bankkort så jag släppte in honom på toaletten med mitt kort – men alla har ju inte tur att stöta på någon som släpper in dem, säger han och fortsätter:

– Det enda jag kan göra är att hoppas på att man kommer öppna igen snart.

I videoklippet berättar Sandra, som är hemlös, om hur de stängda toaletterna ställer till det för henne och hennes vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.