Ekestadsbon Rolf Nilssons får rätt i en infekterad strid mot godsägarfamiljens Treschows grindar. Foto: Hans Larsson

Stängslet i skogen tas bort – Rolf vann striden mot godsägare

Uppdaterad
Publicerad

Allemansrätten går före en enskild markägares rätt till avgränsande stängsel i skogen norr om Kristianstad. Det konstaterar Mark- och miljööverdomstolen i Växjö som nu har fattat beslut i frågan.

Mark- och miljööverdomstolen slår vakt om allemansrätten och anser den viktigare än en markägarens rätt till avgränsningar i Ekestadskogen norr om Kristianstad. Domstolen har fattat beslut om att inte ta upp markägarens överklagan och därmed neka honom prövningstillstånd.

”Detta är en seger för den lille mannen mot mäktiga markägarintressen”, skriver Ekestadsbon Rolf Nilsson i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Markägaren och ägaren till Karsholms gods Frederik Treschow har avböjt att kommentera utfallet i rätten, men säger till SVT att ”de av länsstyrelsen kritiserade anordningarna ska avvecklas”.

Allas naturområde

Förra våren kritiserade länsstyrelsen de avgränsande stängsel eller anordningar som markägaren hade satt upp i ett skogsområde norr om Kristianstad. Rolf Nilsson, pensionerad lärare och Ekestadsbo, reagerade på stängslenas utformning och var den som stod bakom anmälan till länsstyrelsen.

Ett brott mot allemansrätten, menade länsstyrelsen, och gav Rolf Nilsson rätt i den infekterade striden.

Markägaren hotades med ett vite på 30 000 kronor och länsstyrelsen krävde att de olika avgränsande anordningarna uppsatta vid två metallgrindar och fyra vägbommar runtom i skogen, skulle tas bort. Avgränsningarna ansågs hindra allmänhetens tillträde till ett värdefullt naturområde.

Ville hindra motorcyklar i skogen

Anledningen till att markägaren satt upp anordningarna i skogen var bland annat för att skydda sin mark mot obehörig motorfordonstrafik samt freda området från nedskräpning och skadegörelse.

Enligt honom kunde icke motorburen allmänhet ta sig förbi bommarna via vinkelgenomgångar eller stättor. Ryttare och familjer med barnvagnar fick dessutom koder till bommarna så att de som ville kunde komma genom dem.

Beslutet kan inte överklagas

Markägaren överklagade länsstyrelsens beslut men nu har alltså Mark- och miljööverdomstolen gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge något prövningstillstånd i detta fall.

Beslutet kan inte överklagas.

För ett år sedan träffade SVT Nyheter Skåne Rolf Nilsson som berättade om stängselstriden:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.