Huei Li Song och Kwok-Hung Cheng från Göteborg är två av de som turistar i Kristianstad i sommar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Kristianstad går mot strömmen – stark turistsommar

Publicerad

I många städer har hotellen haft det tufft i sommar – beläggningen på hotell i Malmö var till exempel halverad i juli i år jämfört med juli förra året. Kristianstad är den stad i Sverige där skillnaden är minst jämfört med förra året, enligt siffror från Benchmarking Alliance.

På hotellen i Kristianstad var beläggningen i juli 77,5 procent. Det är 1,5 procent mindre än samma månad förra året. Helsingborg är den stad i Skåne som hade högst beläggning på sina hotell under perioden, 78,2 procent – men där var minskningen jämfört med juli 2019 större, 13,6 procent.

Gustaf Andersson, hotelldirektör i Kristianstad, vittnar om en stark julimånad.

– Resandet tog fart någon vecka in i juli och sedan har vi haft fullt i princip hela månaden, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Bra med närhet till Österlen

Även på andra hotell i staden upplevde man en liknande situation. Gustaf Andersson tror att det bland annat beror på att Kristianstad har ett strategiskt läge nära Österlen. Nu är han dock orolig inför hösten:

– Det är jätteviktigt att hösten kommer i gång och att företagen börjar resa igen. Jag är orolig för hela branschen. Vi står inför en väldig utmaning. Det blir en speciell höst men förhoppningsvis ska coronan lugna ner sig, säger Gustaf Andersson.

I videoklippet kan du höra turister berätta om varför de åkte till Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.