Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I Trelleborg har Sverigedemokraternas krishantering fungerat, det har den inte gjort i Hörby, säger statsvetaren Anders Sannerstedt om de två senaste skånska händelserna inom partiet. Foto: Linda Ekström

Statsvetare berömmer SD:s krishantering i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en turbulent vecka för Sverigedemokraterna i två skånska kommuner. Statsvetare Anders Sannerstedt tycker partiet har skött krishanteringen i Trelleborg på ett bra sätt, medan det i Hörby har varit sämre.

– Förtroendet för Bladh in Zito är påverkat, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universtitet.

Han menar att ord står mot ord i historien om renoveringen av Cecilia Bladh in Zitos (SD) hus i Hörby. Enligt Aftonbladets uppgifter har hon betalt minst 2,5 miljoner kronor i svarta ersättningar till flera byggfirmor när hennes hus i Hörby totalrenoverades för några år sedan.

Hon nekar, skyller på sin före detta man och vägrar svara på frågor, både från kollegor i fullmäktige och medier.

– Förr eller senare måste hon ju prata med journalister, det förväntar man sig av kommunstyrelsens ordförande och det är klart att det här påverkar förtroendet för henne, säger Anders Sannerstedt.

”SD agerade snabbt”

När det handlar om Håkan Lerstorps (SD) uttalande på måndagens kommunfullmäktige i Trelleborg, då han sa ”Vad har en kvinna gjort för att en man ska slå en kvinna”, menar Sannerstedt att många trelleborgare begriper att det var en enskild individs övertramp.

Anders Sannerstedt anser att det snabba agerandet från partikamraterna också kan ha minimerat skadan.

– Jag tror det var bra för partiet med en snabb och kraftfull reaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.