Foto: TT

Stölder av bekämpningsmedel för mångmiljonbelopp

Publicerad

Stölder av bekämpningsmedel ökar stort på gårdar i nordöstra Skåne. Enligt ett försäkringsbolag har det fullständigt exploderat de senaste åren.

Det är vanliga lantbrukare som utsätts för stölderna. Bekämpningsmedel är lätt att både komma åt och ta med sig – och det är värt stora pengar, skriver Kristianstadsbladet.

Det handlar om stölder för miljonbelopp. Så sent som i förra veckan stals 300 liter bekämpningsmedel till ett större värde från ett lantbruk i Fjälkinge.

Har ”fullständigt exploderat”

– De senaste tre åren har den här typen av brottslighet fullständigt exploderat, säger Bengt-Ehrling Ohlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, till tidningen.

Ofta slår tjuvarna till mot gårdar i anslutning till de större vägarna.

Tabletter attraktiva

Medel i tabelettform som man själv spär ut är särskilt attraktiva.

– Det finns bönder som haft medel värda upp till en miljon kronor i förråd och som fått allt stulet, där tjuven transporterat bort allt på en skottkärra, säger Bengt-Ehrling Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.