Tjuvarnas heta byte: ungdomarnas dyra jackor

Publicerad

Många ungdomar vill ha vinterjackor som är dyra – och kan kosta uppemot 10 000 kronor. Men det innebär en risk: dyra jackor är stöldbegärliga.

Hur står man emot grupptrycket när det plötsligt verkar som att alla ens kompisar går runt med dyra jackor? Det kan vara svårt, förklarar Chanel Rokvic i Malmö som gick ut gymnasiet förra året.

– Många känner nog att man inte kan gå runt med en jacka för 800 kronor när alla vänner har en jacka för 10 000 kronor, säger Chanel.

Skåpet bröts upp

Det är inte bara jobbigt med pressen att passa in, utan det finns också en risk med att gå runt i så pass dyra jackor. Det har Chanel Rokvic fått uppleva. Efter en lektion kom hon tillbaka till sitt skåp och såg genast att det var uppbrutet och jackan var borta. Flera av hennes vänner har utsatts för liknade stölder och rån av jackor.

Polisens presstalesman Nils Norling bekräftar att de dyra jackorna är populära hos tjuvarna.

– Det förekommer stölder och rån där jackor ofta är ett byte. Vi ser en trend att när vinter närmar sig är det också vinterjackorna som blir mer stöldbegärliga, säger Nils Norling.

”Vara försiktiga”

Men trots risken känner sig Chanel inte rädd. Hon är modeintresserad och är noga med sin stil.

– Min stil är ju den jag är, men man ska nog vara försiktig med vilka jackor man ger till sina barn, säger Chanel Rokvic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer