Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag är väldigt nöjd, säger Per Asp ordförande i föreningen Fängelsefritt Svedala efter onsdagens besked. Foto: TT/Johan Nilsson/SVT

Stopp för fängelseplanerna i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade Kriminalvården att de väljer att säga upp avsiktsförklaring om en anstalt i Svedala kommun.

Planerna på ett fängelse i Svedala har väckt starka reaktioner och nu väljer Kriminalvården att avbryta projektet.

– Tyvärr har Svedala kommun inte tillgång till egen mark vilket skapat en del praktiska utmaningar och en ganska stark opinion mot en etablering. Mycket av den oro som väckts har varit baserad på känslor snarare än fakta vilket vi måste ta lärdom av i den fortsatta processen, säger Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör i ett pressmeddelande.

Motståndarsidan är nöjda med beslutet.

– Jag är väldigt nöjd, det var inte helt oväntat. Men kriminalvården räddade kommunens ära genom att själva dra sig ur, säger Per Asp ordförande i föreningen Fängelsefritt Svedala säger han till SVT Nyheter Skåne.

Söker ny plats i Skåne

I slutet av maj 2019 röstade Svedalaborna om huruvida de ville ha ett fängelse eller inte i kommunen. Nej-sidan vann med klar majoritet. Då gick Trelleborgs kommun ut och sa att de kunde tänka sig att ta fängelset.

– Vi äger mycket mark jämfört med andra kommuner och välkomnar alla etableringar utom ett kärnkraftverk i hamnen, sa Mikael Rubin (M) till SVT Nyheter Skåne dagarna före folkomröstningen.

Kriminalvården söker efter en plats i Skåne, inte långt från Malmö, där de kan bygga en anstalt för omkring 300 interner och lika många anställda.

– Vi vill bredda dialogen till fler kommuner och undersöka möjligheterna till andra alternativa placeringar i södra Sverige, säger Per Björkgren, chef i region Syd i ett pressmeddelande.

Går miste om arbetstillfällen

Kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) är positiv till att kriminalvården utökar antalet krminalvårdsplatser och tror att en anstalt hade kunnat gynna kommunen.

– Det här hade varit ett bra sätt att kombinera deras behov med att utveckla en ny arbetsplats i vår kommun, med flera nya arbetstillfällen. Men jag har full förståelse för att Kriminalvården har tagit det här beslutet att de nu ska driva sin fråga vidare på ett sätt som fungerar för dom, säger Linda Allansson Wester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svedala

Mer i ämnet