”Stoppa kyrkobråket”

Uppdaterad
Publicerad

SKANÖR FALSTERBO | Lunds stift måste stoppa bråket i Skanör-Falsterbo församling. Det kräver nu ledande kyrkopolitiker.

-Man måste flytta på de som bråkar, annars kan inte den här konflikten lösas, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande i Höllvikens kyrkofullmäktige.

Konflikterna inom Skanör-Falsterbo församling är välkända. Många medlemmar har lämnat församlingen och personal har sagt upp sig. Efter ett och ett halvt års arbete som kantor i församlingen kände Josefin Åkerberg att hon inte längre klarade av att gå till jobbet.

– Många behandlades nedlåtande av den vikarierande kyrkoherden, man var antingen god eller ond. Den som sa något fel kunde lätt bli utfryst.

Nu är den nuvarande vikarierande kyrkoherden den enda sökande till tjänsten som kyrkoherde efter en rekryteringsprocess som församlingsmedlemmar i ett brev till kyrkorådet beskriver som ”en ren parodi och ett hån mot oss som fortfarande är medlemmar av Svenska Kyrkan”.

Brevet är undertecknat av Per Stenmarck och Heidi Lindgren, båda medlemmar av ”Kyrklig Allians” som fick 45 procent av rösterna i kyrkovalet.Den nuvarande vikarierande kyrkoherden är aktiv i majoritetspartiet ”Kyrkans Väl”.

Eftersom man kräver att den blivande kyrkoherden ska ha ”goda kontakter med den politiska ledningen” så finns det i praktiken bara en som kan komma ifråga, konstaterar Per Stenmarck.

– Det är en riggad annons, säger han.

Kontraktsprosten Gustaf Centervall säger detsamma, annonsen är endast riktad mot en enda person. För att kringgå konflikten kring kyrkoherdetjänsten tycker han att Skanör-Falsterbo församling borde slås ihop med Höllvikens församling. Då blir Höllvikens nuvarande kyrkoherde ”chef” för båda församlingarna.

Samma sak föreslår Per Stenmarck och Nils-Ola Roth från ”Kyrklig Allians” i ett brev till Lunds stift som imorgon ska diskutera förslaget i stiftstyrelsen.

– Men jag kommer inte att rekommendera styrelsen att församlingarna slås samman, säger Anders Ploman, jurist på Lunds stift.

Och i Höllviken tas förslaget om en sammanslagning emot med blandade känslor.

-Det är ju aldrig roligt att ärva nån annans konflikter, konstaterar Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande i Höllvikens kyrkofullmäktige.

Men kanske måste det till såna extraordinära insatser i det här bråket. En sammanslagning kan ändå inte lösa alla konflikter, slår han fast. Istället måste Lunds stift nu träda in och flytta på vissa personer.

-Så länge personerna som bråkar finns kvar ser jag ingen lösning.

Även prosten Gustaf Centervall säger att stiftet hitills inte gjort tillräckligt.

– Kyrkorådet borde nu ge stiftet i uppdrag att ingripa, säger han.

Men juristen Anders Ploman säger att stiftet även i fortsättningen kommer att försöka lösa konflikterna med hjälp av ännu mer utbildning. En arbetsmiljökonsult är inkopplad och personalen har erbjudits arbetsmiljöutbildning.

-Och jag ska själv hålla i ytterligare utbildning i kyrkoordningen, berättar han.

Men varken prosten Gustaf Centervall eller politikerna Lars-Ingvar Ljungman tror att utbildning löser några problem i just den här församlingen.

– Det stadiet passerade man för flera år sen, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Kyrkorådets ordförande i Skanör-Falsterbo, Lennart Palmer, vill inte låta sig intervjuas. Men han säger i telefon att han inte förstår kritiken av annonsen.

-Vi i majoritetspartiet Kyrkans Väl har rätt att utforma rekryteringen som vi själva villl.Så fungerar demokratin.

Brevet med förslaget att slå samman församlingarna i Skanör -Falsterbo avfärdar han med orden: ”Kyrklig Allians främjar inte församlingens arbete genom att skriva konstiga brev”.

I början av juni ska nu arbetsmiljöverket göra ytterligare ett besök hos församlingen. Men sannolikt kommer inte kantorn Josefin Åkerberg att vara tillbaka i arbete.

-Jag ger så mycket av mig själv i arbetet, och då vill jag kunna stå för det kyrkan står för. Att då vara i samma rum som någon som trampar och svärtar allt detta...jag förstår inte hur jag ska klara av det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.