Foto: TT/Arkiv

Stor brist på ämneslärare – knappt några sökande

Publicerad

Det finns allt för få lärare inom matematik, kemi, biologi och teknik. Få personer söker utbildningarna på högskola och universitet.

Enligt en ny rapport från Universitetskanslersämbetet tar få studenter en examen inom matematik och naturvetenskap. På Högskolan Kristianstad (HKR) är det bara en handfull personer som läser de fem år långa utbildningarna.

– Jag tror att det har att göra med en förändring i samhället. Ingen vill lägga ner fem år på att bli lärare. Det har också att göra med våra sämre resultat inom matematik det senaste decenniet, att underlaget blivit mindre, säger Peter Gustavsson, programansvarig på HKR.

Kristianstad

Högskolan har marknadsfört programmen, haft uppsökande verksamhet i skolorna och satsat på kvalitet i utbildningen. Trots det vill få bli just den typen av lärare.

– Läraryrket är känt för att ha väldigt dåligt betalt för den långa utbildningen man går, säger Emilia Danielsson, som läser till ämneslärare inom matematik, kemi och biologi (årskurs 7-9).

Får anställning när de studerar

På HKR finns planer på att förändra ämneslärarutbildningen för att locka fler studenter. Det finns idéer om att göra det till en arbetsplatsutbildning. Det vill säga att studenterna får en anställning på en skola samtidigt som de studerar.

Någon annan lösning för att öka intresset till utbildningarna har inte högskolan. De studenter som läser programmen i dag bestämde sig redan för flera år sedan.

– På högstadiet hade jag en bra lärare inom matte och NO som jag blev inspirerad av. Jag har alltid vetat att jag skulle bli lärare, säger Elin Anderberg, ämneslärarstudent.

Bristen på ämneslärare

Åren 2015-2017 uppgav över 90 procent av arbetsgivarna att det fanns en brist på ämneslärare inom matematik/NO i årskurserna 7-9.

Det är en stor skillnad jämfört med år 2005 då statistiken började registreras. Det året uppgav endast 21 procent av arbetsgivarna att det var en stor brist på ämneslärare inom matematik/NO. Samtidigt uppgav 50 procent av arbetsgivarna att tillgången var god.

Källa: Statistiska Centralbyrån (SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet