Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Servet Yildrim har arbetat som styckare på KLS Ugglarps i femton månader. Foto: SVT

Stor brist på personal inom köttindustrin

Publicerad

Bristen på utbildade slaktare och styckare är ett stort problem för köttbranschen i Skåne. En av Sydsveriges största köttföretag skulle kunna anställa ytterligare ett par hundra personer.

Jobb som slaktare och styckare finns med på arbetsförmedlingens prognoser över jobb med goda framtidsutsikter de kommande åren. 

En av dem som nyss hoppat på yrket är Servet Yildrim, som har jobbat 15 månader som styckare.

– Jag har jobbat som kock tidigare och hade ingen styckarutbildning när jag började här, säger han.

Skapar egna utbildningar

KLS Ugglarps driver flera slakterier i Skåne och flera andra anläggningar i södra Sverige. Bristen på personal är så stor att de skulle kunna anställa ett par hundra personer ganska omgående.

– Det här är en av få branscher där man kan komma som ny till Sverige eller bara ha gått ut nian och ändå få ett jobb som också leder fram till en yrkesutbildning, säger Jonas Tunestål, vd på KLS Ugglarps. 

För att lösa personalbristen har flera slakterier i Skåne skapat egna utbildningar och lärlingssystem.  I vissa fall tillsammans med kommuner eller arbetsförmedling, i andra fall i egen regi. 

– Vi är i en bransch i tillväxt. Samtidigt finns det inga utbildningar så vi skapar egna utbildningar, säger Jonas Tunestål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer