Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att många utbildas inom odling och trädgårdsskötsel är det fortfarande en bransch där arbetsförmedlingen bedömer att det är brist på personal. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Stor brist på personal till parker och trädgårdar

Publicerad

Om ett par månader drar vårsäsongen igång för parkarbetare och trädgårdsskötare. Redan nu försöker företag och kommuner säkra att de har tillräckligt med personal som kan sköta om rabatter och grönytor.

– Även om det är många som utbildas har vi svårt att hitta tillräckligt många att rekrytera, säger Annika Karlsson, sektionschef på Malmö stad.

Hon söker bland annat personal som kan ta hand om Malmös parker i sommar. För att försöka tillgodose behovet av personal driver arbetsförmedlingen tillsammans med Hvilan Utbildning flera kurser för arbetslösa som är intresserade av att jobba inom odling eller trädgård.

Utbildningarna har oftast inga andra förkunskapskrav än att man ska vara intresserad av att arbeta inom just trädgårdsbranschen.

– Man ska ta ansvar, gilla att vara utomhus, vara villig att jobba fysiskt. Man måste inte vara växtnörd, men det är trevligt om man är intresserad av växter, säger Sandra Lennartsson, projektledare på Hvilan Utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer