Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De volontärer som är kvar i Malmös värmestugor upplever att de inte längre kan ge samma stöd efter att många har hoppat av sina uppdrag. Från vänster: volontärsamordnare Åsa Sellberg, volontär Sofie Björklund och volontärsamordnare Viktoria Vukic. Foto: Alice Mutambala/SVT

Stor brist på volontärer i Malmös värmestugor efter coronakrisen

Publicerad
Efter coronavirusets utbrott har Malmös värmestugor förlorat stora delar av sina ideellt engagerade. Det saknas nu ett 30-tal volontärer för att kunna fortsätta ge samma stöd till stadens hemlösa.

I tider av karantän, smittorisk och restriktioner har många volontärer i Malmös värmestugor avslutat sina uppdrag. Resterande personal upplever att de inte längre kan stötta sina besökare på samma sätt som tidigare.  

– Just den sociala biten tappar vi och det är synd för det är väldigt viktigt, säger Sofie Björkman, volontär på en av värmestugorna.  

I nuläget saknas det mellan 20 och 30 volontärer för att kunna hålla verksamheten igång som vanligt. 

– Även om det är coronatider kan vi inte ha folk som fryser ihjäl på gatorna, säger volontärsamordnare Åsa Sellberg.

Värmestugor under vinterhalvåret

På uppdrag av Malmö stad håller fyra organisationer igång värmestugor från december till april som en akutlösning för Malmös hemlösa. Värmestugorna är beroende av volontärer som hjälper till med mat, disk, städ men framför allt att socialisera och hjälpa besökarna. 

– Det här är människor som inte kan sätta sig själva i karantän, som behöver tak över huvudet och ett mål mat, säger Åsa Sellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer