Klumpfisken, som kan väga upp till två ton, har hittats i Danmark. Foto: Øresundsakvariet

Värmen lockade klumpfiskar till Danmark – nu fryser de ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har tre klumpfiskar hittats i Danmark. Fiskarna har inte hunnit undan kylan och därför dött.

Personal från Öresundsakvariet i Helsingör har i veckan ryckt ut och hämtat jättefiskarna. I ett fall var den levande, men den dog efter några få dagar eftersom den tagit skada av att ligga på grunt vatten.

– Klumpfisk kan inte klara sig i vatten som är kallare än 15 grader och den varma sommaren har lockat många klumpfiskar till danska farvatten, skriver akvariechef Jens Peder Jeppesen i ett pressmeddelande.

Lever i varma hav

Klumpfisken är den största benfisken – den kan bli cirka fyra meter lång och väga upp till två ton. Den största klumpfisk som hittats i Sverige fastnade i en trål 2005 och vägde 473 kilo.

Trots sitt klumpiga utseende kan den under optimala förhållanden simma på ordentligt och även hoppa upp över vattenytan. Normalt lever den i varma hav.

Foto: Øresundsakvariet

När det blir kallt i vattnet sjunker aktivitetsnivån hos klumpfisken och grunda vatten kan bli till fällor. Därför är det just under perioden oktober till december som klumpfiskar hittas döende eller döda i Danmark.

Strandar eller fastnar

De fiskar som nu uppmärksammats hade antingen strandat eller fastnat på mycket grunt vatten. Två av dem hittades på norra Själland och en på Jylland.

Akvariechefen hoppas att alla som observerar klumpfisk hör av sig. Döda fiskar kan användas som studieobjekt och skulle en levande klumpfisk hittas finns det plats för den i ett Nordsjöakvarium på Jylland.

Fyra arter

Det finns fyra olika klumpfiskarter, varav den största heter just klumpfisk.

Den minsta blir 80 centimeter lång, de övriga kan bli uppåt fyra meter och väga uppåt två ton.

Klumpfiskar har ett säreget utseende – de är kraftigt sammantryckta från sidorna och kroppen är rund eller långsträckt oval. Munnen är trutande.

Klumpfiskar lever i fria ytvatten i varma och tempererade hav.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.