Carina Persson är regionpolischef i region Syd. Foto: TT

Stor satsning på polisen i syd

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 80 nya medarbetare och en extra grupp som ska utreda grovt våld i Malmö. Det ska polisen i region Syd satsa på i år.

– Genom att stärka vår förmåga att utreda de grova brotten i Malmö skapar vi en stabilitet och långsiktighet i detta arbete. Malmö är i ett mycket ansträngt läge utifrån den våldssituation vi har, säger regionpolischef Carina Persson, i ett pressmeddelande.

Ungefär hälften av de 80 tjänsterna är vakanser som nu ska tillsättas, det handlar om medarbetare i yttre och inre tjänst i hela regionen.

Vill ha stabilitet i hela regionen

Utöver det ska ett 40-tal personer rekryteras. De ska bilda ytterliggare en grupp för utredning av grovt våld i Malmö, jobba som spanare och operatörer på regionledningscentralen.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Genom att stärka upp i Malmö kan vi minska antalet kommenderingar från övriga polisområden. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet. Det är också anledningen till ytterligare resurser till regionledningscentralen, säger Carina Persson.

Fakta

  • Budgeten för region Syd ligger för 2018 på 3 162 miljoner.
  • Antalet anställda i region Syd vid ingången av 2018 var enligt RFP (resursfördelningsplanen) 4704 medarbetare. Av dessa var ett femtiotal vakanser.
  • Under 2018 kommer region Syd att bli drygt 80 fler medarbetare än vi är idag. – Ett femtiotal vakanser ska tillsättas. – Utöver det finns utrymme i budgeten för att öka RFP med 38 ytterligare tjänster.   – Totalt kommer budgeten att medge att vi i region Syd är 4742 medarbetare vid utgången av 2018.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.