default_caption

Stor silverskatt hittad i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har hittat stor silverskatt på en gammal gårdstomt i Helsingborg. Skatten består av mer än tusen mynt och är en av de största man har funnit i Skåne.

Det var ett ihärdigt arbete med metalldetektor och spade som ledde fram till det stora silverfyndet vid en utbyggnadstomt i Helsingborg.

– Man blev helt fokuserad. Man glömde bort att man har matrast och sådant. Det här är så extraordinärt, säger Bo Friman, arkeolog Riksantikvarieämbetet.

Dramatisk tid

Skatten hittades i samband med en arkeologisk undersökning av en gammal gårdstomt i en dag försvunnen by, Todarp. Den består av över tusen silvermynt som är från slutet av 1600-talet. Det var skånska krigets tid. Svenskar och danskar slogs om herraväldet över Skåne.

– Det var en väldigt dramatisk tid och många olika stridigheter som pågick här, säger Bo Friman.

Det handlar egentligen om två helt olika skatter som är nedgrävda på samma gård. Den ena är en blandning av fina silvermynt från större delen av 1600-talet. Arkeologerna tror att det är bönder som grävt ned den skatten.

– Det finns ett 70-tal sådana här skatter nedgrävda i Skåne under skånska kriget. De flesta är inte så stora som den här. Den gängse tolkningen är att det är rika bönder som grävt ned och att de under kriget mist livet och inte kunnat gräva upp skatten igen, säger Kennet Stark, arkeolog Riksantikvarieämbetet.

Soldatlön

Den andra skatten, som ligger i den östra delen av gården, verkar det ha varit soldater som grävt ned. Mynten är enhetliga och från samma tid och har förmodligen varit tänkt som soldatavlöning. På platsen har man också gjort flera andra militära fynd, som muskötkulor.

– Det visar att det varit soldater här och att man har slagits här. Flera av kulorna är tillplattade och man ser tydligt att de är avfyrade och har träffat, säger Kennet Stark.

Gör nytt fynd

Sammantaget handlar det om en av de största silverskatterna man har funnit i Skåne. Och den verkar kunna bli större – när vi är på plats gör metalldetektorn utslag och arkeologerna hittar ett nytt mynt:

– Det ser inte mycket ut för världen och det är nästan omöjligt att hitta utan metalldetektor. Det är ett svenskt 1600-talsmynt av liten valör, Karl XI säkert, säger Kennet Stark.

Med det nya myntet är skatten uppe i exakt 1150 mynt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.