Drygt 100 nya passkontrollanter ska anställas inom Gränspolisens region syd. Den korta utbildningen oroar passkontrollanten Marcelo Laguna. Foto: Johan Nilsson/TT Adam Bergsten/SVT

Kritik mot snabbutbildning av passkontrollanter

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen i Skåne har ett stort jobb framför sig med att rekrytera drygt 100 nya passkontrollanter till den ökade inre gränskontrollen. Polisen hoppas att de nya kontrollanterna ska vara i tjänst till mitten av september men den korta utbildningstiden bekymrar.

Den 29 augusti ska gränspolisen i Skåne ha valt ut 104 personer som ska skickas till skolbänken för att två veckor senare vara redo för tjänst som passkontrollanter.

TV: Se hela inslaget om passkontrollanterna

Ett intensivt arbete väntar nu polisen som mitt under sommar- och semestertid ska hitta den personal som behövs för att möta regeringens nya direktiv om att öka den inre gränskontrollen.

Gränspolisens chef i Region syd Michael Mattsson efterfrågar hjälp från landets övriga polisregioner för att kunna klara av att genomföra den två veckor långa utbildningen som han själv hade önskat vore längre.

– Det är en stor utmaning som vi kommer att ha framför oss. Den korta utbildning som vi inledningsvis kommer att genomföra nu hade vi gärna sett skulle vara lite längre. Men vi har ju en plan även för det också, att successivt kunna klä på en kompetens så att man blir mer skicklig i sitt arbete därute, säger Michael Mattsson som är chef för gränspolisen i region syd.

Gränspolisens chef i Region syd Michael Mattsson Foto: Adam Bergsten/SVT

Med de drygt hundra nya passkontrollanterna hoppas Michael Mattsson att gränspolisen ska kunna kontrollera så gott som alla som kommer in i Sverige via tåg, bil och båt till Malmö och Helsingborg.

”Borde satsa på kvalitet”

Marcelo Laguna jobbar som passkontrollant på tågstationen i Hyllie utanför Malmö. Han har lång erfarenhet inom området och är positiv till att polisen nu rekryterar drygt 100 nya medarbetare. Han är samtidigt kritisk till den två veckor långa utbildningen som de nya kontrollanterna kommer gå. Den tycker han är för kort.

Passkontrollanten Marcelo Laguna Foto: Adam Bergsten/SVT

– Jag tycker att man borde satsa på kvalitet också av utbildningen. Jag tycker att man måste ta upp mer när det gäller säkerhetsfrågor och vad det innebär vad det gäller att jobba i uniform med risker också vidare. Hundra kollegor är bra men det är en säkerhetsfråga också, säger passkontrollanten Marcelo Laguna.

Ses som arbetsmiljöproblem

Marcelo Laguna är kritisk till att passkontrollanterna inte har samma möjligheter till nödvärn som de poliser som också jobbar med passkontrollerna. Han ser det som ett stort arbetsmiljöproblem och hade gärna sett att utbildning i hantering av batong, handfängsel och pepparspray ingick i utbildningen.

Även Michael Mattsson på gränspolisen hade velat att passkontrollanterna fick större befogenheter vad gäller utrustning som batong och handfängsel.

– Jag ser det som en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en effektiv verksamhet och jag ser gärna också att den blir en skyndsam hantering kring detta, säger Michael Mattsson som också säger att personal som utrustas med batong, handfängsel och pepparspray även hade kunnat genomföra transporter av frihetsberövade.

Får inte bära batong

Även Michael Mattsson på gränspolisen vill att passkontrollanterna ska kunna bära batong, handfängsel och pepparspray. Hur hans synvinkel skulle det innebära att passkontrollanterna då även hade kunnat köra transporter av frihetsberövade.

– Jag ser det som en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en effektiv verksamhet. Jag ser också gärna att det blir en skyndsam hantering av detta, säger Michael Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.