I nuläget har 81,3 procent av de vuxna skåningarna fått sin första dos vaccin, men det har varit svårt att nå ut till de sista. Därför testar region Skåne ett nytt grepp under lördagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Stor vaccinsatsning – drop in över hela Skåne idag

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regionen har prövat flera riktade insatser har det varit svårt att nå ut till den femtedel av den skånska befolkningen som fortfarande är ovaccinerade. Under lördagen prövar man därför ett nytt grepp: drop in-vaccinering på vårdcentraler över hela Skåne.

Under lördagen kommer skåningar som ännu inte har tagit sin första eller andra dos kunna vaccinera sig mot covid-19 utan att boka tid eller ringa i förväg.

– Det här ett fantastiskt erbjudande till alla ovaccinerade, säger Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren i ett pressmeddelande.

Nästan alla vårdcentraler omfattas

Tanken är att satsningen ska omfatta samtliga vårdcentraler, men under lördagsmorgonen meddelade regionen att två mindre vårdcentraler inte fått ihop det, Brahehälsan i Löberöd och Läkargruppen i Landskrona.

Vårdcentralerna kommer att vara öppna mellan klockan 9 och 16, och det är både dos ett och två som delas ut. För de som ska ta andra dosen gäller att det ska ha gått minst fyra veckor sedan den första dosen. Dessutom behöver den som ska vaccinera sig ha fyllt 16, eller fylla 16 i år.

– Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt tar chansen så att vi får upp vaccinationstäckningen, säger Maria Landgren.

Dos 3 erbjuds på vissa vårdcentraler

Det är framförallt första och andra dosen som erbjuds under lördagen. Anledningen är att tredje dosen i nuläget erbjuds till de som är över 80, och att man inte vill blanda denna grupp med ovaccinerade.

Vissa vårdcentraler har lyckats lösa denna logistiska fråga. De som kan få sin tredje dos under lördagen har fått en kallelse från sin vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer