Foto: Linda Fridh

Störning i it-system ställde in operationer

Uppdaterad
Publicerad

Ett datahaveri drabbade Region Skåne under tisdagsförmiddagen. Sjukhusen hade problem med att komma åt patienternas journaler. Även planerade operationer på sjukhus och lasarett i regionen har i viss mån påverkats.

En omfattande störning i Region Skånes it-system påverkade under flera timmar bland annat åtkomsten till journalsystemen.

Akutsjukvården fungerade

Akutsjukvården fungerade som den skulle, men planerade operationer på sjukhus och lasarett i regionen påverkades i viss mån.

– I vissa fall har man förseningar i operationsverksamheten för att man inte har kommit i gång när man ska. I vissa fall har man väntat på att systemen ska komma i gång och då har operationsprogrammet fördröjts under dagen. I andra fall har man bedömt att det inte går att operera och då har man ställt in, sade Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Störningarna upptäcktes tidigt på tisdagsmorgonen, men vid lunchtid fungerade systemet som det skulle igen.

Upptäcktes på morgonen

Störningarna upptäcktes tidigt på tisdagsmorgonen, men vid lunchtid såg det något ljusare ut.

– Allting har inte grönt ljus än, men vissa system verkar fungera som de ska igen. Men man jobbar vidare och analyserar för att allt ska funka som det ska, säger Aspegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer