Öresundsbron är öppen igen efter att ha varit stängd sedan niotiden på förmiddagen. Foto: Lenke Morath

Öresundsbron stängdes av helt

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdade en klass 2-varning för torsdagsdygnet i bland annat Skåne. Trafikverket beslutade därför att ställa in tågtrafiken på ett antal sträckor. Öresundsbron stängdes för all trafik och öppnade för biltrafik vid 16.30-tiden och för tåg vid klockan 17.

– Det första tåget rullade från Malmö mot Köpenhamn klockan 16.54, säger Marian Nyman vid Skånetrafikens presstjänst.

SMHI varnade för vindstyrkor upp mot 28 meter per sekund ihop med regn. Vädervarningen gjorde att trafiken ställdes in från klockan 9 på torsdagsmorgonen. På förmiddagen stängdes också Öresundsbron helt för all trafik i båda riktningarna.

– Det är inte så vanligt att tågtrafiken stängs, men det händer då och då, säger John Alexander Sahlin på Öresundsbrons pressavdelning.

– Våra regler är att om det blåser 25 meter per sekund så stängs bron för bilar. Blåser det 27 meter per sekund så stoppar vi tågen också.

Bussar har satts in

Fram till dess vänder tågen i Hyllie. Och på andra sträckor är alltså tågtrafiken inställd på grund av den hårda vinden. Innan tågtrafiken på de berörda sträckorna kan komma igång kommer alla sträckor att kontrolleras och eventuella fel åtgärdas.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Göran Holmberg på enheten Trafik i Malmö, i ett pressmeddelande.

De sträckor som berörs är:

Pågatåg mellan:

Malmö – Ystad/Simrishamn

Helsingborg – Förslöv/Halmstad. Öresundstågen gör extra uppehåll i Barkåkra och Förslöv

Eslöv – Helsingborg

Öresundståg mellan:

Helsingborg – Ängelholm

Ersättningsbussar kommer att gå på följande sträckor:

Helsingborg – Ängelholm

Simrishamn – Ystad

Helsingborg C – Eslöv

Bussar kommer också att köra i pendeltrafik mellan Malmö Hyllie och Ystad. Alla bussar går via mellanstationerna.

Fortsatt höga vattenstånd

I samband med hårda vindar väntas vattennivån stiga i både Kattegatt och Öresund. Vinden som väntas är västlig.

– Klassiskt sett drabbas västra Skåne hårdast och oftast blir det ett ganska smalt stråk där vindbanden hamnar, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

I Skåne, Kalmar- och Blekinge län kvarstår klass 2-varningar för höga vattenflöden.

– Det ligger kvar sedan februariregnen. Det kommer komma en del regn idag och även på torsdag, därför kan det bli ännu högre flöden, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.