Anna von Hausswolff på Babel i Malmö. Foto: Skånsk Live

Storsatsning på livemusikscenen i Skåne

Publicerad

Föreningen Skånsk Live får 850 000 kronor från Region Skåne för att stärka den skånska livemusikscenen inom popmusik. Stödet innebär fler konserter, ett breddat musikutbud och fler speltillfällen för artister och band i Skåne.

Förutom ekonomiskt stöd erbjuds arrangörerna även kompetensutveckling och möjligheten att skapa nätverk med andra aktörer. En av arrangörerna som kommer ta del av stödet är Garageprojektet i Hammenhög.

– För vår del betyder det här stödet jättemycket. Det ökar våra möjligheter att boka och betala band. Nu kommer vi våga satsa även på de spelningar vi annars måste tacka nej till. Vi behöver inte vara försiktiga på samma sätt längre, så det känns jättekul och jag är verkligen jätteglad, säger Camilla Backman som driver Garageprojektet.

Viktigt för kulturen på landsbygden

Enligt Måns Katsler på Skånsk Live är målet att alla genre ska få samma möjligheter till stöd och utveckling. Mindre poparrangörer har inte haft möjlighet att söka stöd tidigare. Dessutom kommer stödet bli betydelsefullt för att livemusikscenen ska överleva utanför storstäderna.

– Det här blir jätteviktigt för att få ut kulturen på landsbygden så att alla har möjlighet att ta del av utbudet. Men även att skapa samarbete över sundet. Här nere finns en unik geografisk möjlighet, säger han.

Skåne satsar på popmusik

Föreningen Skånsk Live är ett nätverk av skånska arrangörer som bildats i samarbete med riksorganisationen Svensk Live, där Joppe Pihlgren är verksamhetsledare.

– Till skillnad från många andra regioner så gör Skåne en satsning på popmusik. Andra genres har fått stöd genom åren, men popmusiken har inte fått det. Det här handlar om att spelställena ska överleva men även för att vi ska kunna utveckla nya arrangörer, vilket är jätteviktigt, säger Joppe Pihlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.