En nyanlagd våtmark i Dalby sedd från ovan. Foto: Karl Asp

Nya våtmarker ger ett friskare Öresund

Publicerad

Anläggandet av nya våtmarker har tagit fart utmed Kävlingeån och Höje å. Resultatet syns redan i form av märkbart friskare havsbottnar i Lommabukten där båda åarna har sitt utlopp. 

Sedan 1990-talet har landområden motsvarande runt 1700 fotbollsplaner omvandlats till våtmark runt de båda åarna. Processen kan ses som ett sätt att återställa landskapet efter de stora utdikningar som torrlade mycket av Skånes åkermark under 1900-talet.

– En våtmark fyller flera funktioner. När vattnet samlas upp renas det från kväve och fosfor som annars skulle ha läckt ut i havet, förklarar vattenrådssamordnare Christian Alsterberg.

Förhindrar översvämningar

Men en våtmark kan även bidra till att förhindra översvämningar och anses dessutom tillföra landskapet stora värden ur rekreationssynpunkt. Många av senare års våtmarker har anlagts intill nybyggda bostadsområden där de snabbt blivit populära strövmål för de boende.

Ett tydligt exempel finns i Stångby utanför Lund, där Christian och kollegan Karl Asp stolt visar upp byns nya vattenspegel. Båda har de titeln vattenrådssamordnare och är verksamma vid vattenrådens gemensamma kansli i Lund, Christian med huvudansvar för Kävlingeån och Karl för Höje å.

Fler kan njuta av vatten

– Jag tror vi blir lyckliga av att vistas vid vatten. Här i Stångby planeras för mycket byggande och jag tror många, inte minst barnen i den blivande förskolan, kommer att dras hit ut till vattnet och njuta av det. Även det är en väldig nytta med en våtmark, understryker Karl Asp.

Se videon från den nya vattenspegeln i Stångby utanför Lund – och njut av drönarentusiasten Karl Asps flygbilder från flera andra skånska våtmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.