Foto: Dahlia Naji

Storstöld solkar festen för Pride-nördar

Publicerad

Konsoler, bärbara datorer och annan utrustning till ett sammanlagt värde av 100.000 kronor stals natten till söndag från spelfilialen på Malmö Pride.

– Det är otroligt tråkigt. Det blir väldigt svårt för oss att ha den verksamheten som vi ville ha, säger Chris Jonasson på Malmö e-sportcenter.

Det är spelorganisationen Sverok Skåne som tillsammans med Malmö Pride ordnar spelaktiviteter för HBTQ-personer, och andra intresserade, under Prideveckan. Med tv-spel, brädspel, e-sport och pyssel på dansbanan Brändan i Folkets park är poängen att inkludera personer som annars lätt kan känna sig exkluderade från två håll.

– Både internationellt och i Sverige känner sig spelintresserade HBTQ-personer ovälkomna i nördkretsar, samtidigt som inte känner sig inkluderade i HBTQ-rörelsen som nörd, säger Chris Jonasson.

Anpassar aktiviteterna

Det var med säkerheten i åtanke som man valde att hålla spelaktiviteterna just i Folkets park, en bit från övriga Pride. Under de dagar som återstår av Pride, fram till torsdag, tvingas aktiviterna ner till ett minimum. Den kanske viktigaste utrustningen – bärbara datorer som lånas ut till spelsugna barn och ungdomar utan egen dator – är stulen, liksom virtual reality-utrustning och spelkonsoler.

– Vi får anpassa aktiviteterna. Vi kan köra brädspel och pyssel, säger Chris Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer