Det var i januari som polisen gjorde ett större tillslag på olika platser i Malmöområdet. På tisdagen åtalades närmare 40 personer för delaktighet i äldrebedrägerierna. Foto: TT

Ett 40-tal personer åtalas för bedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad
Ett 40-tal personer åtalades på tisdagen vid Malmö tingsrätt misstänkta för delaktighet i bedrägerier mot äldre i hela på olika platser i landet. En av de misstänkta är tolv år, och bedragarna misstänks ha kommit över cirka 700 000 kronor. 

Det var vid en samlad aktion i januari, på olika platser i Malmöområdet, som ett större tillslag gjordes, skriver polisen på sin hemsida.

Ett 70-tal poliser deltog vid tillslaget. Sedan dess har ett omfattande utredningsarbete pågått, och nu åtalas sex män för grova bedrägerier eller försök till grovt bedrägeri i ett 40-tal fall. Männen är i 25 – 35-årsåldern och fyra av dem sitter häktade.

Tolvåring misstänkt

Dessutom åtalas 31 så kallade penningmålvakter för penningtvättbrott efter att ha tagit emot pengar från bedragarna på swish, som sedan tagits ut i automater och lämnats över till bedragarna. Det handlar om ungdomar i 20-årsåldern från Malmö och Staffanstorps kommun. 

Den yngsta penningmålvakten i utredningen är tolv år gammal och åtalas inte på grund av sin låga ålder.

Så här rapporterade SVT Nyheter om tillslaget i januari:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen i Malmö har slagit till mot åldringsbedragare. Foto: TT

Enligt polisutredningen har bedragarna ringt upp åldringar i 80-årsåldern och presenterat sig som banktjänstemän eller representanter för kreditinstitut. I en del fall har de påstått sig vara poliser.  

Överföring till målvakt

Oftast har bedragarna sagt att målsäganden tagit ett lån, vilket de nekat till. Då har bedragarna sagt att de måste ha blivit utsatta för ett bedrägeri. För att utbetalningen ska stoppas, uppmanas de i swish-appen skriva in ett nummer följt av ordet ”stopp”.  I själva verket har då en överföring gjorts till en penningmålvakt. 

– När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren förklarar polisens utredningsledare Pontus Krüger på bedrägerisektionen i Malmö. 

Bedragarna misstänks vara inblandade i ett hundratal bedrägerier mot äldre men åtalas bara för delaktighet i 37 fall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer