Ungefär hälften av de intagna på Ystadsfängelset är misstänkt smittade. Foto: Kriminalvården

Stort covidutbrott på fängelset i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens anstalt i Ystad har drabbats av ett stort covidutbrott. Ungefär hälften av de intagna är misstänkt smittade och ungefär en fjärdedel av personalen är hemma.

– Vi gör vårt bästa för att minska smittoriskerna efter de förutsättningar vi har, säger anstaltschefen Anders Jansson.

Det började i helgen som gick. Ett par av de intagna kände sig krassliga.

– Vi screenade med snabbtester för att få en bild. Och man kan säga att det rör sig om ungefär hälften av de intagna som är smittade eller misstänkt smittade, säger Anders Jansson.

De som har symptom kommer att genomgå en PCR-test. I övrigt försöker man att göra det bästa av situationen.

Svårt att hålla avstånd

– Det ligger ju i sakens natur att det kan vara svårt att hålla avstånd i ett fängelse. Men vi utgår ifrån att de som testat positivt är smittade och personalen använder skyddsutrustning i kontakt med dem, säger Anders Jansson.

Inte heller personalen har klarat sig undan smittan. Som det är nu är en fjärdedel av personalen – runt 25 personer – hemma av covidrelaterade orsaker. En del är smittade, andra sitter i karantän för att någon i hushållet är det. Och det här påverkar verksamheten inne på anstalten.

– När det gäller mat och promenader och dusch och annan hygien så löser vi det, säger Anders Jansson.

– Däremot så är det svårare med den arbetsrelaterade verksamheten. Vi jobbar ju med att paketera och leverera till kund och det kan vi inte göra just nu, så det kan bli förseningar i våra leveranser. Det kan vi tyvärr inte göra något åt just nu.

Testbuss kommer nästa vecka

Anstalten erbjuder sin personal snabbtester och nästa vecka ska det komma en testbuss som den som vill kan besöka. De testerna är säkrare än vanliga snabbtester.

– Vi hoppas att det ska lätta efter någon vecka, , säger Anders Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer