Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera tåg ersätts av bussar. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tågproblemen fortsätter fram till lördagmorgon

Uppdaterad
Publicerad
Trafikproblemen väntas fortsätta fram till lördagsmorgonen. Än så länge går bara ett spår vilket gör att flera tåg fortfarande är inställda. Dessa ersätts med buss, enligt Skånetrafiken.

Trafikverket återupptogs vid 5-tiden på fredagsmorgonen. Dock är kapaciteten begränsad fortfarande och antalet avgångar färre, då bara ett spår kan användas. Först på lördagsmorgonen beräknas båda spår kunna användas igen.

– Vissa avgångar är fortfarande inställda och är ersatta med buss. Det gäller att vara ute i god tid och kolla vår app eller hemsida för att se vilka avgångar som går, säger Mikael Thomasson på Skånetrafikens presstjänst.

Först på lördagsmorgonen väntas tågen gå precis som vanligt igen. Skånetrafiken har informationspersonal som ska hjälpa resenärerna.

Vilka tåg påverkas?

Pågatåg på sträckan Trelleborg–Kävlinge/Helsingborg är helt eller delvis inställda. Öresundståg på sträckan Malmö–Halmstad/Göteborg gör extra uppehåll på alla mellanstationer Kävlinge–Helsingborg. Trafiken förväntas kunna återupptas klockan 05.00 den 4/7. För mer information om din resa och om ersättningstrafik, kontakta ditt tågbolag.

Stopp sedan i torsdags

Det har varit stopp i tågtrafiken mellan Lund och Malmö sedan 03-tiden på torsdagen. Inte bara tågen i Skåne påverkas utan även i hela södra Sverige. Järnvägen beräknas vara helt avstängd fram tills 05-tiden på fredag, enligt Trafikverket.

Det var under natten till torsdagen som en kontaktledningsbrygga i Burlöv åkt ner vilket gjorde att ett Öresundståg kolliderade med en trafiksignal.

Åtta passagerar och tre personal befann sig ombord men ingen har kommit till skada, enligt Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Bussarna får inte bli fulla

– Man får helt enkelt vänta om bussarna är fulla och den som har det yttersta ansvaret för det är busschaufförerna.

Kommer det fungera?

– Busschaufförerna har som uppgift att se till att det inte blir fullt men jag tycker också alla har ett eget ansvar. Ser man att bussen är full får man vänta på nästa, säger Mikael Thomasson, pressansvarig på skånetrafiken.

”Ytterst ovanligt”

Under torsdagsförmiddagen finns personal på plats från Trafikverket som ska utreda händelsen. Än så länge vet ingen hur det kan ha inträffat.

– Vi beklagar detta så mycket och det är ytterst ovanligt, säger Sofia Lindahl, pressinformatör på Trafikverket.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer